Најновије

ЂИЛАС О ОКРУГЛОМ СТОЛУ: Састанак био иза затворених врата да се не би сакупљали политички поени!

Састанак представника власти и опозиције одржан је иза затворених врата и без претходног обавештавања медија јер су организатори тако захтевали, рекао је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас. Он је поновио да на Факултету политичких наука није било преговора јер се о захтевима протеста не може преговарати.

Драган Ђилас (Фото: Јутјуб)

Коментаришући сам састанак, Ђилас каже да је протекао у складу са очекивањима и истиче да то нису били никакви тајни преговори власти и опозиције, већ округли сто на којем се говорило о извештајима ЦРТА и Цесида.

"Ми из Савеза за Србију не можемо да преговарамо о ономе што су захтеви протеста. О 42 препоруке и 6 закључака се не преговара. Има преговора, можда једног дана, око тога како ће то да се имплементира, а не да неко од тога одустане", истакао је Ђилас у Дану уживо.

Говорећи о самој организацији састанка, он каже да је СзС добио позив организатра и признаје критике на рачун необавештавања медија унапред.

"Састанак није био тајни. Уз све похвале на труду организатора, саопштење које су данас издали требало је да издају бар два дана пре самог скупа", каже Ђилас и додаје да је на састанак дошао јер се СзС већ осам месеци залаже да се успостави дијалог власти и опозиције.

Упитан да ли је састанак, који назива округлим столом или трибином, ипак био нека врста дијалога, Ђилас каже да јесте.

"Па, јесте неки дијалог. Није било неког директног обраћања. Ово је више да се види да ли може да се разговара на неки пристојан начин, без вређања и скупљања политичких поена", објашњава лидер Странке слободе и правде.

А избегавање сакупљања политичких поена, управо је, према његовим речима, био један од разлога зашто су организатори инстистирали да се власт и опозиција сретну иза затворених врата.

"Организатори су желели да се скуп одржи иза затворених врата да би била дискусија била конструктивнија, да се бар неке ствари помере… . Када отворите за јавност шаљу се политичке поруке избрном телу и онда се губи и минални део конструктивности и пристојности", напомиње Ђилас и додаје да нема проблем да сваки наредни округли сто буде отворен за јавност.

Резултати округлог стола - ништа посебно

На следеће састанке најављене за август каже да ће доћи, мада додаје да резултат свега тога "неће бити ништа посебно". Према његовом мишљењу, одлуку о бојкоту већ је требало саопштити, али се са њом сачекало до септембра јер је такав био став већине у Савезу за Србију.

Упитан да ли има времена да се до септембра испуне захтеви опозиције, Ђилас одговара да из чињенице да је пре 20 дана рекао да треба бојкотовати изборе - значи да мисли да нема.

"Све што се промени да се нормализује нешто је добро за ову земљу. Отишли смо тамо да би ова земља постала нормална, да би почело да се говори другачије. Као што је рекао Рале Миленковић, није бојкот ту да ослаби Вучича, него да покаже да су избори бесмислени. Свестан сам да има људи који нам замерају што смо јуче тамо били и који се плаше јер су много пута изиграни. Дужност нас из опозиције је да докажемо да смо вредни њиховог поврења, да нећемо изиграти оно што смо потписали и што је 200 хиљада људи потписало", истакао је Ђилас.

Једна од критика која се чула после догађаја на ФПН односила се на пристанак да се седи са члановима Српске напредне странке Владимиром Ђукановићем, Небојшом Стефановићем и Орлићем, после свега што су до сада говорили о опозицији у јавности.

Не зна ко је Владимир Ђукановић

Гост Дана уживо каже да би изашао из кафане када би те људе видео у њој, али да као политичар на то нема права.

"Ја као човек који се бави политиком и који жели да имамо нормалну и демократску земљу немам право да кажем да са овим људима нећу да причам. А кога ће СНС да пошаље са друге стране, на то не могу да утичем. Хајде да направимо анкету на друштвеним мрежама који су то напредњаци прихватљиви", каже Ђилас.

Додаје да до јучерашњег дана није знао како изгледа посланик СНС Владимир Ђукановић, иако је знао за њега по изјавама о Новаку Ђоковићу и Ратку Младићу.

"Питао сам Зорана Лутовца ко је овај човек са наочарима. Знам за њега по изјавама о Новаку Ђоковићу како навија за Хрвате или Ратку Младићу. Ако СНС каже да њих боље представља Владимир Ђукановић него Александар Вучић, то је њихово право да кажу. Ја не знам ко су ти фини из СНС који нису најгоре ствари говорили на начин који није примерен демократском друштву, па ћемо сада са њима да причамо", казао је Ђилас.

Тачију се не жури! Још се не зна да ли ће бити избора! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Н!

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА