Најновије

ДРЕЦУН О ЗЛОЧИНИМА ОВК: Морамо да урадимо све што је до нас да помогнемо тужилаштву да подигне оптужнице, има и сведока!

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да је за наставак дијалога Београда и Приштине неопходно укидање такси и снажније ангажовање међународне заједнице.

Милован Дрецун (Фото: јутјуб)

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан изјавио је да је решење косовског проблема приоритет међународне заједнице и да је оно кључно за развој целог региона. Истовремено Европа није до сада могла да натера Приштину да укине таксе.

"Ако се приоритет огледа у толерисању једностраних потеза онда решења нема. Нисам сигуран да ЕУ није имала механизме да утиче на Приштину. За наставак дијалога важно је снажније деловање међународне заједнице", рекао је Милован Дрецун.

Натезања такозваних косовских политичких лидера око тога хоће ли се ићи на ванредне изборе, и ко ће бити на власти на Косову, у Приштини су најактуелнији ових дана. О дијалогу са Београдом нема ни речи.

"Према понашању њихових лидера може се наслутити шта ће се дешавати. Овде је реч о прекомпоновању политичке сцене и заузимању позиција. Међутим, док год они не укину таксе нема наставка дијалога", истиче председник скупштинског одбора за Косово и Метохију.

Харадинај је позив да оде на саслушање у Специјално тужилаштво искористио за унапређење свог рејтинга.

"Када Рамуш Харадинај каже да одласком у Хаг брани част ОВК велики број Албанаца третира га као хероја што показује неспремност великог броја Албанаца да се суоче са злочинима које је ОВК починила", каже Дрецун.

Према речима председника скупштинског одбора за Косово и Метохију, сведоци и докази тих злочина постоје.

"Сведоци постоје али је питање зашто они до сада нису коришћени. Да ли смо те сведоке изгубили због нестручности, застрашивања или због прикривања доказа. Изгледа да је некоме био интерес да се ова прича не заталаса много у јавности. Мора брзо да се ради јер ће ускоро тужилаштво одлучивати да ли ће се подизати оптужнице. Без обзира на наше сумње ми морамо да урадимо све што је до нас да помогнемо том тужилаштву да подигне оптужнице како бисмо дошли до неке правде", рекао је Дрецун.

Када је реч о скупу у Паризу који је за јесен најавио француски председник Емануел Макрон а који би требало да одмрзне дијалог Београда и Приштине, Дрецун каже да много тога зависи од ситуације у Приштини.

"Француска је најавила веће ангажовање и динамичније активности. Макрон је показао да жели да се ангажује на постизању компромиса али то зависи и од политичке сцене у Приштини. Неизвесна политичка ситуација у Приштини компликује наставак дијалога", закључио је Милован Дрецун.

На који начин Хрвати сада тероришу Капетана Драгана, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА