Најновије

ТРКА У НАОРУЖАЊУ: САД раде на новим хиперсоничним ракетама којима желе надвладати Русију и Кину

Раније ове године, америчке ваздухопловне снаге објавиле су да су у ‘трци’ с Русијом и Кином у развоју нових хиперсоничних ракетних састава, при чему је Пентагон рекао како ће користити нове Трампове “свемирске снаге” како би сузбили руски и кинески напредак у овом подручју.

Хиперсонична ракета (Фото: army.mil)

САД очекује да ће тестирати најмање две хиперсоничне ракете до краја 2019. године.

Осим Пентагонових седам пројеката хиперсоничних ракета, који су већ јавно признати, САД такође раде на „најмање два“ слична програма који су обавијени велом тајне, рекли су анонимни званичници за часопис Aviation Week.

Тачна природа новог оружја није позната, мада је извор открио да су представљени скраћеницама “HACM” и “HCCW”. Ове сраћенице пронађене су на Линкедин профилу Грега Суливана, инжењера са познавањем свих јавно објављених хиперсоничних програма Министарства одбране. 

Према часопису, акроними “HACM” и “HCCW” нестали су са Суливанове странице Линкедин, након што су новинари контактирали ваздухопловне снаге за више информација. Ваздухопловне снаге нису признале постојање ниједног програма с тим именима.

Историчар хиперсоничног оружја и бивши виши саветник Ратног ваздухопловства, Ричард П. Халион, изјавио је да би HACM-ови могли бити готово за свако оружје, од суперсоничних крстарећих ракета до свемирских ракета.

"Па, H је очигледно хиперсоничан." Остатак предлаже комбинацију "А" за напредне "или" ваздух "или" ваздух лансиран ". "C" за "конвенционалну" или "способност" или "концепт", "М" за "пројектиле", објаснио је др. Халион.

Џастин Бронк, научни сарадник са  Royal United Services института, британског истраживачког центра са седиштем у Великој Британији, рекао је да би се HCCW могао залагати за "хиперсонско противградно оружје", што би подржало његову теорију да постоји очигледан недостатак развоја у пресретању хиперсоничних ракета у САД, како би се супротставити руским и кинеским могућностима хиперсоничног крстарења.

Бронкова логика произлази из чињенице да седам признатих програма САД-а већ укључује разне ваздухоплове, морске и копнене саставе, међу којима су и две врсте састава за повезивање и хиперсоничног ракетног пројектила. Програми покривају спектар могућности напада, од тактичких и конвенционалних до стратешких.

Сваки пројект  има богат прорачун и уговорен је с великим америчким компанијама, укључујући Lockheed и Raytheon.  Предвиђа се да ће Пентагон потрошити више од 10,5 милијарди долара на истраживачке напоре између 2020. и 2024., при чему ће само 7,95 милијарди долара бити омогућено за седам других пројеката.

Раније ове године, генерални шеф Стратешке команде САД-а Џон Хитен рекао је Одбору за оружане службе Сената да ће његова команда имати проблема са најсавременијим руским хиперсоничним оружјем у годинама које предстоје. Према генералу, ово оправдава напоре за ширење новог стратешког споразума о смањењу наоружања на такво оружје. Тај уговор би требао истећи 2021. године, осим ако се руски и амерички преговарачи не договоре да га продуже.

Руске хиперсоничне способности први је пут открио председник Владимир Путин у говору прошле године, са системима који укључују ваздушни, морски и копнени ракетни систем дизајниран да гарантује стратешки одговор Русије у случају рата, без обзира на америчке противракетне системе, па чак и у случају првог напада из САД. Путин је раније упозорио руске партнере да ће повлачење САД из Уговора о анти-балистичкој ракети из 2002. године и одбијање Вашингтона да учествује у заједничком ракетном штиту широм Европе почетком 2000-их приморати Русију да изгради своје способности у овом подручју како би се гарантовала глобална стратешка стабилност.

Русија све више потискује САД са индијског тржишта оружја. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА