Најновије

АМЕРИКА НАОРУЖАВА КОМШИЈЕ: Ово су звери од возила, а стигло их је чак 20!

Свечана примопредаја 20 вишенаменских моторних возила “Хамви” које је Владе САД донирала Оружаним снагама БиХ одржана је јуче у касарни Рајловац код Сарајева. Министар одбране у Савету министара у техничком мандату Марина Пендеш изјавила је да та донација показује опредељеност САД партнерству према БиХ, а допринеће оперативности Оружаних снага БиХ.

Оклопно возило "Хамви" (Фото: јутјуб)

“То се може односити на извршавање задатака који су утемељени Законом о одбрани БиХ, без обзира да ли је реч о мировним мисијама, помоћи становништву у случају природних катастрофа или војним вежбама”, додала је Пендешева.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенад Машовић истакао је да данашња церемонија представља јасан показатељ САД да у сваком тренутку буду на располагању у процесу модернизације и унапређења капацитета и способности Оружаних снага БиХ.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон навео је да му је задовољство обележити још један корак који значи напредак Оружаних снага БиХ, које су се показале као добар партнер чланицама савеза Нато у глобалној борби против тероризма.

“Данашња донација ће још више допринети њиховој интероперабилности са Нато савезницима, али и спремности да одговоре на природне катастрофе и друге задатке у БиХ”, нагласио је амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон.

Министар одбране у Савету министара Марина Пендеш је захвалила америчкој Влади за донацију и након церемоније уручила захвалницу амбасадору Нелсону.

Оклопно вишенаменско возило на точковима, познатије као “Хамви” или “ХММВВ” (од енглески High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), војно је возило с погоном на четири точка којег је развила америчка компанија АМ Генерал. Први серијски “ХММВВ” , који је компанија преименовала у Хамви, завршен је 1985. године. Од тада је Хамви основно возило америчких оружаних снага, а постао је основа и за развој цивилног СУВ-а.

Објављен доказ да Кинези ратују у Либији, погледајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА