Најновије

ШИПТАРСКОМ ЛУДИЛУ НЕМА КРАЈА: Није им доста терорисања! Сада Приштина тражи изручење ових Срба!

На списку такозваног "Специјалног тужилаштва Косова" уз име некадашњег начелника Генералштаба и команданта Треће армије, генерала Небојше Павковића, налази се још десетак српских официра, махом генерала против којих су или већ подигнуте оптужнице или су истраге због наводних ратних злочина у завршној фази.

Генерал Небојша Павковић (Фото: јутјуб)

На овом новом списку се налазе војни генерали Драган Живановић, Момир Стојановић и Младен Ћирковић, као и полицијски генерал Сретен Лукић.

Претходно, оптужнице су подигнуте против генерала Божидара Делића и Љубише Диковића.

Истражни судија и тужилац Специјалног суда у Приштини дошли су у уторак у затвор у Финској и покушали да саслушају генерала Павковића у својству оптуженог за наводне злочине почињене на Косову током 1998. и 1999.

Он је то одбио, уз образложење да не признаје институције самопрокламоване државе.

Међутим, прети реална опасност да косовско правосуђе и против њега и против генерала Сретена Лукића распише међународне потернице како би их земље у којима издржавају хашке казне изручиле Приштини чим им истекне две трећине казне и по аутоматизму се нађу на слободи.

Павковић је осуђен на 22 године затвора и право на условни отпуст му истиче до краја ове године.

Истовремено, Сретену Лукићу је две трећине од 20 година затвора истекло 12. маја ове године, али још није добио никакав одговор да ли ће се и када наћи на слободи. 

Стручна јавност у Србији слаже се да је реч о политичким оптужницама.

Некадашњи председник Војног суда у Београду Ђорђе Трифуновић каже да је хипотетички заиста могуће да Павковић и Лукић буду изручени Приштини чим се у Финској, односно Пољској, нађу на слободи, али само под одређеним условима.

“(Тзв.) Косово још није члан Интерпола, али је хипотетички могуће да распишу међународне потернице преко других институција попут Унмик, или чак и мимо њега уколико су претходно склопили билатералан споразум са земљама у којима се оптужени налазе. Међутим, потпуно је јасно да су то политички мотивисане оптужнице, а њихов једини циљ је да у косовској јавности прикрију чињеницу да је Специјални суд за злочине ОВК већ почео да позива потенцијалне оптужене и сведоке. На овај начин они свом јавном мњењу шаљу поруку како чине све да оправдају своју „ослободилачку борбу“” – истиче Трифуновић.

Адвокат Бранислав Тапушковић сматра да је покретање истраге и оптужница управо против генерала Небојше Павковића и Сретена Лукића који су правоснажно већ осуђени у Хашком трибуналу коришћење права у политичке сврхе са јединим циљем да се настави са перманентним тензијама у региону.

“Циљ ових оптужница није да се утврди истина већ искључиво да се на сваки начин потенцира српска кривица и Срби означе као геноцидан народ. Албанци не одустају од те тезе и поред тога што је чак и Хашки трибунал одустао од таквих оптужби” – истиче Тапушковић и упозорава да је веома опасно то што Албанци не одустају од тврдњи да је на Косову током рата 1999. настрадало пола милиона, односно да је силовано око 50.000 жена.

“У бројним судским поступцима је утврђено да су те бројке измишљене и да је истина сасвим другачија. Веома је опасно и по будуће српско-албанске односе, али и по право што се дозвољава ширење оваквих неистина.” – закључује Тапушковић.

Суноврат права

На питање да ли је хипотетички могуће да такозвано “косовско правосуђ”е распише потернице против Павковића и Лукића како би били изручени Приштини чим заврше са одслужењем две трећине затворске казне, Бранислав Тапушковић каже да би то био суноврат међународног права.

“Ти људи су у Трибуналу већ осуђени на максималне казне затвора за кривична дела која су им била стављена на терет. У случају да се прекрши правило да се о једној ствари не може два пута пресуђивати, то ће онда бити потпуни слом међународног права.” – уверен је Тапушковић.

Зашто запад неће да призна да је пројекат “Косово” пропао, сазнајте ОВДЕ.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА