Најновије

У ОВИМ ДЕЛОВИМА СВЕТА ПОСТАЈЕ ПАКЛЕНО ЗА ЖИВОТ: Температуре изнад 45 степени довешће до светске кризе, а биће све горе и горе! (ВИДЕО)

Током интензивних топлотних таласа у Индији, овог лета страдало је више од 100 људи, а предвиђа се како ће следећих година бити све горе и горе.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

С обзиром на то да постоји могућност да ће велики делови те земље постати преврући за живот, стручњаци упозоравају да нас вероватно чека озбиљна хуманитарна криза.

Топлотни таласи у Индији обично се појављују између марта и јула и смањују се после доласка монсунских киша. Ипак, последњих година ове временске непогоде трају све дуже, све су чешће и интензивније.

Индија спада међу земље за које се очекује да ће бити највише погођене климатским променама. Стручњаци с Технолошког института у Масачусетсу (МИТ) сматрају да ће делови Индије постати једва подношљиви за живот, чак и ако се у свету смање емисије гасова стаклене баште.

Под топлотним таласом се подразумевају температуре које се попну најмање 4,5 степени изнад нормалне, односно, просечне температуре за то подручје и за то доба године, у трајању од најмање два дана. Талас постаје озбиљан када два дана трају температуре које су 6,4 степена изнад нормале.

У главном граду Индије, Њу Делхију, талас се проглашава када је два узастопна дана температура 45 степени.

Прошле године, широм Индије била су регистрована 484 топлотна таласа, за разлику од 21 у 2010. Тада је страдало више од 5.000 људи. Овогодишње бројке сугеришу на мали предах спрам прошлогодишњих, али се и даље примећује константно повећање температура.

Стручњаци с МИТ-ја разматрали су два сценарија: у првом су просечне глобалне температуре порасле за 4,5 степени до краја века, а у другом је ситуација била оптимистичнија јер се у калкулацију увело смањење емисије штетних гасова, односно, температуре су порасле у истом периоду за само 2,25 степени.

Када би се догодио оптимистичнији сценариј, до 2100. године ниједан део јужне Азије не би премашио температуре изнад граница преживљавања. Међутим, ствари су изгледале другачије при песимистичнијој опцији, за коју се претпоставља да ће нас задесити ако се не смањи емитовање штетних гасова.

У том случају, температурне границе преживљавања биће премашене на неколико места у индијској висоравни Чота Нагпур, на североистоку земље и у Бангладешу. Проблематично подручје би такође била и плодна долина Ганга, североисточна и источна индијска обала, север Шри Ланке и пакистанска долина реке Инд.

Прочитајте ОВДЕ какав је то аларм за становнике и научнике и где.

Извор: index. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА