Најновије

ИСЛАМСКА ЗАЈЕДНИЦА ПРЕТИ И ПОЗИВА ШИПТАРЕ НА УСТАНАК! Нећемо дозволити да СПЦ служи литургију у Улцињу!

На трагу немилих дешавања из јула 2018. године када су Албанци из Свача покушали да забране служење Свете литургије митрополиту црногорско-приморског Амфилохију на остацима цркве Светог Јована Владимира, исламска заједница у Црној Гори упутила је претеће писмо да неће дозволити ни ове године.

Oвако је било 2018. године у Свачу (Фото: Јутјуб)

У отвореном писму надлежним институцијама, а које потписује Имам, Сенад ефендија маку истиче се да Албанци треба да „подигну глас“ против долазак митрополита Амфилохија и верног народа.

У писму се наводи следеће:

“Поводом недавних догађаја који су се десили у древном илирском граду Свачу 8. јула 2018. године, где је дошла Српска православна црква на челу са митрополитом Амфилохијем и позвала на њихове ритуале са једином сврхом да узму и трансформишу објекте Илира у српске, а поготово када знамо активност и упознати смо са овом Црквом и њеним вођом који су, нарочито ових последњих 30 година нападали у различитим облицима наше историјске споменике културе и правили провокације на албанској територији  у циљу њиховог присвајања, борећи се са својом грубом и агресивном лажношћу да кажу да су то њихови културни и историјски споменици и да ова земља припада њима! То је доказано и доказано много пута са нашим земљама, посебно на планини Румија, на острвима на Скадарском језеру (у Крајеи), Улцинском дворцу, Свачу итд.

Видевши ситуацију прошле године у којој су локални демонстранти и становници тог подручја дошли у Цркву и били веома забринути и побуњени због непозване посете Амфилохија и његових присталица. Зато не желимо да се овај сценарио поново појави (пошто смо на ивици њиховог повратка у град Свач), а њихов долазак у такве сврхе на нашој земљи је нежељен, није добродошао и неприхватљив за становнике Ане е Малит.

Стога, остављајући такве конфронтације и отклањајући ове проблеме, упућујем ово писмо институцијама државе и онима који су надлежни да предузму све неопходне мере да спрече такве провокативне активности од Српске православне цркве према локалном становништву и према нашем културном наслеђу. Верске литургије се одржавају у њиховим жупама у којима живе, а не у страним објектима, и у просторима албанских културно-историјских споменика као што је Свач.

Предузети одговарајуће законске мере за заштиту имовине и одржавање мира и јавног реда, а истовремено позивамо грађане на очување грађанске хармоније, толеранције и суживота у нашој земљи. Ово писмо закључујем речима председника Митрополијског већа црногорске православне цркве Стева Вучинића, где је, између осталог рекао дa одржавање литургије од стране Српске православне цркве на рушевинама цркве у Свачу, у овом случају „нема литургијских или духовних потреба, већ је то врста духовног злочина против народа”.

Хоће ли нас нове генерације кривити што нисмо подигли глас против словенства и њихових провокација! Подигнимо глас, јер ће сутра бити касно!”, наводи се у писму имама Сенада ефендије маку.

Прочитајте ОВДЕ како Шиптари и Мило Ђукановић позивају на линч митрополита Амфилохија.

Извор: Ин4с

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА