Најновије

ИЗНЕНАЂЕНА ПРИШТИНА ДЕМАНТУЈЕ ВУЧИЋА: Ељупи се не помиње у истрази Ивановићевог убиства, нити иједан Албанац!

Као и пре непуних годину дана, из врха власти стиже најава да се у истрази о убиству Оливера Ивановића дошло до одређених имена и да би све врло брзо могло да буде обелодањено. Помињање имена Фљорима Ејупија, ког је председник Александар Вучић повезао са убиством, за тужилаштво у Приштини је новост, јер се, кажу, није појављивало у истрази.

Оливер Ивановић (Фото: Јутјуб)

Чланови породице Оливера Ивановића кажу да непрекидно препуцавање Београда и Приштине, без конретних помака у истрази, оставља горак укус.

С једне стране Фљорим Ејупи, са друге Милан Радоичић. Обојица су, са различих позиција моћи, оптужена за умештаност у убиство Оливера Ивановића. Ејупија је као одговорног именовао врх државе Србије, док је за Радоичићем Приштина и званично расписала потерницу.

Специјални тужилац Косова Суљ Хоџа, који је задужен за истрагу, каже да га је помињање Ејупија изненадило.

"Ми смо, као тужиластво саслушали неколико сведока са севера. Верујте ми да ниједан од њих није уперио прст на неког Албанца као могућег извршиоца, било да се ради о познатом криминалцу или неком обичном човеку. Сви докази које смо успели да прикупимо, воде ка томе да се ради о политичком убиству, о политичким противницима, односно политичким субјектима који су имали међусобних проблема", наводи Хоџа.

Ејупи је, према тврдњама његовог адвоката, због оптужби из Београда поднео пријаву немачкој полицији против председника Србије.

Адвокат Махмут Хаљими каже да Ејупи нема никакве везе са убиством Ивановића и да такве тврдње назива измишљотинама. Хаљими каже да Ељупи није био дуго на Косову.

Српске службе тврде да постоје снимци са аеродрома, да је био ту...

Хаљими: То су те праве лажи, власти у Београду су навикле да стално лажу своју јавност. Он је још у то време, како је похађао школу за учење језика, има све податке односно покривено време да је све време био ту.

Говорите и о времену убиства, да има алиби?

Хаљими: И о времену убиства, јер од тада човек ту није би уопште, од када је отишао у Немачку.

Породица Оливера Ивановића узнемирена је најновијим, како кажу, политичким препуцавањима Београда и Приштине, а његов братанац додаје да ни са једне стране није чуо ништа што би поткрепило сумње и имена која су јавно помињана. Додаје, иако ниједна камера није снимила убиство, да је сумњив изостанак снимака са других камера из околине, које су могле послужити за идентификацију починилаца.

"Где су ти снимци, јер те камере контролишу Срби... Дакле, реч је о професионалном убиству, неко је припремио убиство, неко га је пратио, скенирао терен, извршио професионалну ликвидацију и извео убице са лица места. Где су снимци тих камера? Кад добијемо те снимке, ја очекујем да на тим снимцима видимо и ко му је запалио ауто, ко му је упао у стан с претњом да се не кандидује с изборима, јер је немогуће анализирати чин убиства мимо контекста ових претњи којима је био изложен", каже Ивановићев братанац, Александар.

Новинар Милан Радоњић, кога је Оливер Ивановић неколико месеци пре убиства замолио да не пушта његову изјаву у којој помиње Радоичића, каже да су оба имена незгодна за политичаре, а посебно Ејупи за Приштину због уверења да је, као борац ОВК, умешан у постављање бомбе под аутобус 1999. године, када је погинуло на десетине путника Срба. Примећује и да се председник Србије активира кад год неко у Приштини помене Милана Радоичића.

"Ја бих рекао да је тај ниво заштите који председник Вучић пројектује према Радоичићу, заиста не знам који израз да употребим, неуобичајен или можда чак у нашој политичкој историји незапамћен", каже Радоњић.

Иако су политичари на обе стране обећавали да ће веома брзо открити имена налогодаваца и убица, то се ни после скоро годину и по дана није догодило. Оливер Ивановић убијен је 16. јануара прошле године испред канцеларије Иницијативе Србија, демократија, правда у северном делу Косовске Митровице, а надзорне камере које је поседовао наводно нису радиле у време убиства.

Прочитајте ОВДЕ зашто Дачић размишља да послуша Едија Раму.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА