Најновије

Хоће ли амерички противракетни штит бити надограђен за обарање руских ракета? (ВИДЕО)

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у петак је пружио уверавања Москви да систем одбране Aegis Ashore инсталиран у Румунији и од наредне године у Пољској, није усмерен против Русије.

Агис Ашор систем (Фото: Јутјуб)

Војни званичници НАТО испитују могућност надоградње постојећих противракетних система у источној Европи како би обарали руске балистичке пројектиле и крастареће ракете.

Расправе које су уследиле након изјаве председника Трампа да су се у САД повукле из ИНФ споразума из 1987. године оцењене су као провокативне. Према Џиму Таунсенду овакав корак је тачка без повратка и означава праву ескалацију напетости између НАТО и Русије.

Анонимни садашњи и бивши званичници који су разговарали с новинарима изјавили су да је америчка агенција за противракетну одбрану већ проучавала потенцијал надоградње Aegis Ashore система са новим радаром, софтвером и ракетама како би се омогућило пресретање модерних руских балистичких и крстарећих ракета. Систем у Румунији је већ прошао кроз надоградњу, иако званичници НАТО уверавају да то нема везе са поменутим тензијама око ИНФ споразума.

ИНФ споразум је забранио развој, тестирање и распоређивање ракета домета од 500 до 5 500 километара на европском копну и првенствено смањио ризик од избијања нуклеарног рата у Европи.

Званичници су појаснили да су разговори о новим одбрамбеним способностима били у најранијим фазама при чему је портпарол НАТО порицао да се све студије о изводљивости модификације система одвијају.

Јенс Столтенберг је одговорио да ће НАТО одговорити на одбрамбени начин ако Русија не поступи у складу са ИНФ-ом понављајући тврдње Вашингтона о наводном кршењу споразума од стране Русије. Москва је одбацила све тврдње и информисала медије о својим способностима ракета на земљи и оптужила САД да потенцијално крше споразум уз помоћ својих румунских и пољских инсталација које се лако могу претворити у нападачке сврхе.

Када је у питању одбрана од балистичких ракета, овај систем не може оборити руске балистичке ракете, дакле није уперен против Русије, рекао је Столтенберг.

Међутим, на брифингу прошле седмице, Столтенберг је рекао да НАТО разматра стварање нових ваздушних и ракетних одбрамбених способности.
Москва неће развијати или инсталирати нове ракете у Европи после истека ИНФ-а чак иако то САД учине.

Прошле седмице руски председник Владимир Путин је изјавио да је повлачење из ИНФ споразума довело свет у опасност од нове трке у наоружању, где се руска дипломатија сада фокусирала на Уговор о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) који истиче 2021. године.

Прочитајте ОВДЕ каква је то тајанствена америчка летелица снимљена.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА