Најновије

НОВА УПОЗОРЕЊА АДВОКАТА ГОРАНА ПЕТРОНИЈЕВИЋА УЗДРМАЛЕ СРБИЈУ: Специјални суд за злочине ОВК нишани и Србе!

Горан Петронијевић, дугогодишњи бранилац у Хашком трибуналу оцењује да су нове истраге и оптужница против српских генерала на челу са Небојшом Павковићем, део пакленог плана Приштине и њених западних ментора да се у једном тренутку надлежност међународног Специјалног суда за ратне злочине на Косову прошири и на Србе.

Горан Петронијевић (Фото: Јутјуб)

– У српској јавности овај суд се већ назива судом за злочине ОВК, а ја од његовог оснивања упозоравам на опасност да би веома лако могао да се за Србе претвори у Хашки трибунал 2, јер ће највећи број оптужених поново бити наши генерали и војници. Волео бих да грешим, али последњи догађаји упућују да су косовске власти у спрези са својим западним менторима већ почеле да остварују тај план.

Зар то није суд који ће судити само бившим припадницима ОВК?

– А где то пише? У Статуту овог суда јасно стоји за која кривична дела је надлежан, као и за који временски период ће бити надлежан, али не и да ће се испитивати одговорност само једног народа. Јасно је наведено да ће се испитивати сви ратни злочини почињени у ограниченом периоду од укупно три године и то од 1998. до 2000. Чињеница је да су се српске снаге безбедности повукле јуна 1999. и да је од тада био отворен лов на све што је српско, али шта ћемо са годину и по дана до тада? Ствар је више него озбиљна.

За те злочине већина је већ осуђена у Хашком трибуналу?

– Тако је, али са сталним покретањем истрага и подизањем оптужница у Приштини, заправо се те истраге на мала врата увлаче у надлежност Специјалног суда за ратне злочине на Косову. Познато је да Америка већ годинама уназад тражи од Србије да се процесуирају одговорни за убиство браће Битићи, а плашим се да ће они у једном тренутку овај предмет једноставно уступити суду у Хагу. То ће фактички бити и зелено светло да се крене са истрагама и кривичним пријавама и против других Срба, а пре свега против српских генерала и официра, а затим и на хиљаде других чији је једини злочин што су бранили отаџбину.

Може ли Србија да се супротстави таквом сценарију?

– Србија има и данас механизам да одговори, а ту мислим на Специјално тужилаштво за ратне злочине. Нажалост, по мом дубоком стручном мишљењу, та институција није у правосудном систему државе Србије, јер се финансирају од разних невладиних донација, а суштински не ради ништа, мада има надлежност и за Косово и за Хрватску и за БиХ. До сада су могли да покрену најмање стотину оптужница против Албанаца који су учествовали у бројним ратним злочинима, али и оно што су покренули на крају се завршило потпуним фијаском попут суђења Гњиланској групи. Очигледно то не раде по нечијем налогу, а ако их Американци финансирају, онда им амбасада САД то не дозвољава. Зар се нисмо сви до сада више пута уверили да им је једини налог да гоне и процесуирају само Србе.

Због чега је Албанцима било битно да саслушају Павковића?

– То је био очигледан притисак на Србију, али и јасан показатељ због чега из петних жила покушавају да уђу у Интерпол. Морамо бити свесни да ће чим уђу у ову организацију подићи на хиљаде лажних оптужница и потерница које ће од Србије да направе логор из кога сви који су бранили земљу неће смети да изађу. Док то не успеју они ће наставити да, уз благонаклоност Запада, крше међународне законе.

На шта конкретно мислите?

– Статутом Хашког суда је јасно прописана процедура на који начин је могуће испитивање оптужених или осуђених у овом суду, а у покушају да саслушају генерала Небојшу Павковића, Албанци не само што нису тражили ту дозволу од Секретаријата Механизма као наследника Трибунала, већ су највероватније и обманули власти у Финској јер су им се са захтевом обратили преко института међународне правне помоћи, односно Министарства правде Финске.

Шта би променило и да су се обратили Секретаријату Трибунала?

– Немогуће је покретати било какав поступак против оптужених или осуђених пред Судом УН без дозволе те институције, као што је немогуће да се води поступак за већ пресуђена кривична дела без обзира да ли је окривљени за њих осуђен или ослобођен. Чак и у случају да за одређене кривичне поступке Трибунал дозволи могућност покретања истраге, на крају тог поступка је потребно тражити мишљење да ли тај процес може или не да се започне пред другим судом.

Све могуће сем дрвеног шпорета

Колико је реално да Павковића, пошто му истекне казна или две трећине казне, из Финске пребаце за Приштину? На основу чега би могли да га ухапсе?

– Искрено се надам да је Финска стабилна правна држава и да тако нешто не би себи допустила. Али, наше искуство са поступањем такозваних трећих држава или међународне заједнице је такво да је апсолутно све могуће сем дрвеног шпорета. Дакле, не треба искључити и ту опцију, али сам уверен да Финска ипак ништа неће учинити, а да претходно не добије сагласност Механизма за ратне злочине као наследника Хашког трибунала.

Случајеви Орић и Шљиванчанин

Да ли је у пракси Трибунала било још неког случаја покретања истраге код људи који су пресуђени?

– Било је, али су у свим случајевима поштована правила. Тужилаштво у Бијељини је својевремено затражило од Хашког трибунала мишљење водећи истрагу против Насера Орића. Додуше, када је Трибунал дозволио подизање оптужнице, напрасно, у року од 24 сата надлежним се огласио Суд БиХ који је претходно имао 20 година времена да то уради. Али, они су се прогласили надлежним како би се тај процес пребацио у Сарајево и како би Орић на крају био ослобођен. Други случај је истрага и оптужница Хрватске против Веселина Шљиванчанина. Хашки трибунал је дао мишљење да Хрватска нема права на то и то су прихватиле све земље света, па тако и хрватска потерница важи само у Црној Гори и Хрватској и нигде више.

Шешељ шокирао јавност новом изјавом о убиству од којег Србија стрепи! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА