Најновије

БРУКА И СРАМОТА! Мило од Црне Горе прави "велику Албанију"

Црногорска власт, коју предводи Мило Ђукановић, забранила је одржавање ивањданске литургије у Улцињу јер не желе да се узнемире Албанци. Према речима Марка Милачића, лидера Праве Црне Горе, ово је јасан показатељ да се на територији Црне Горе прави "велика Албанија".

Илустрација (Фото: Правда)

По одлуци општинских власти, коју махом чине Албанци, православним верницима забрањен је улазак у Цркву Светог Јована у Свачу под изговором да су у питању археолошки радови, док је пред закључаном капијом стајао велики број припадника црногорске полиције у униформи и цивилу.

Ипак, упркос забрани, протојереј ставрофор Слободан Зековић, намесник барски, служило је литургију испред цркве, којој је присуствовало око 200 верника.

Где је Улцињ?

Осуђујући забрану и извођење полиције пред вернике, Милачић тврди да је цела акција изведена по захтеву албанских партија у Свачу, које сматрају провокацијом "да се литургија одржи на територији насељеној неправославним становништвом".

- Добро дошли у "велику Албанију". Да ли Црну Гору насељава доминантно неправославно становништво? Или је Улцињ прича за себе, град у некој другој држави, можда "великој Албанији". У Свачу се, зато, брани Црна Гора - поручио је Милачић.

Истиче да овакво понашање није само безобразлук албанских партија у Улцињу, већ представља антидржавну политику.

- Под алибијем очувања мултиетничког склада заводи се једноетничка и једноверска страховлада уз подршку криминалног режима, а са циљем протеривања другачијег и то доминантног, православног становништва на територији Црне Горе. Ко не види да је то шамар, не само Србима, Митрополиту и православцима већ, изнад свега, Црној Гори, тај је или луд или Хашим Тачи - упозорава Милачић.

Савез против Срба

Као главне кривце за скандал код Улциња Милачић је етикетирао власт Мила Ђукановића, домаћу антицрногорску власт.

- Када држава уништава канонску Цркву, зашто не би они. То је, очигледно, здружени антиправославни савез, а Црна Гора постоји вековима искључиво захваљујући православном фактору и, да није било њега, унутра и споља, ове државе не би било. У овом тренутку историје противницима државног интегритета придружила се и домаћа власт. Замислите Његоша да на територији Црне Горе брани свештенству служење литургија у богомољама - написао је Милачић на Фејсбук профилу.

Према његовим речима, Црној Гори је неопходна нова власт која ће поштовати традицију:

- Ово оргијање над православним живљем и његовим верским институцијама је беспризорно. Неће се питање Свача решити на Свачу, а једини начин да решимо питање територијалног опстанка Црне Горе јесте да што пре формирамо власт ослобођену издајника и криминалаца, власт која ће поштовати традицију, историју и сопствене институције, па и оне верске. Уколико се то не догоди што пре, Свач ће бити испред Свач-ије куће - закључио је Милачић.

Голубови порука мира и љубави

Након литургије протојереј ставрофор Слободан Зековић је казао да православне вернике нико не може посвађати са комшијама Албанцима.

- Ми нисмо овде странци, деценијама долазимо овде на темеље наше државности и духовности, не да провоцирамо, већ да не заборавимо свете претке, освештане гробове који се овде налазе. Преносим благослов Амфилохија, који је требало да донесе руку Светог Јована Крститеља, али због тензија, то ће урадити наредне године - поручио је Зековић.

На крају литургије пуштени су голубови као симбол љубави и мира.

Путин ударио на западну светињу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА