Најновије

НОВА ОВЛАШЋЕЊА КОМУНАЛНЕ МИЛИЦИЈЕ: Моћи ће да заустављају возила, раде у цивилу...

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о комуналној милицији који омогућава да и општине, а не само градови, могу да планирају њено формирање.

Комуналци (Фото: Јутјуб)

Закон уводи два нова овлашћења - заустављање и прегледање возила као и прикупљање обавештења у циљу откривања прекршаја и њихових учинилаца.

Припадницима комуналне милиције биће омогућен рад у цивилу, али искључиво по писменом налогу начелника комуналне милиције.

"Радом у цивилу омогућиће се да се успостави комунални ред посебно у областима бесправног заузећа јавне површине, нелегалне продаје, нелегалног такси превоза, као и буке у угоститељским објектима", истакао је у расправи министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Комунални милиционари ће, према Ружићевим речима, моћи да сниме доказе о комуналном прекршају и тако докажу било какво ремећење комуналног реда, попут паркирања на пешачким прелазима, трамвајским шинама или у жутој траци, бацања смећа, пуштање гласне музике и друге комуналне прекршаје.

Као јако важну измену, Ружић је навео да сви прекршиоци морају да поступе по налогу комуналног милицонара, што до сада није био случај.

Комунална милиција ће асистирати локалним јавним службама и предузећима - грађевинској инспекцији када треба да затвори неко бесправно градилиште или на пример, еколошком инспектору, који покушава да спречи неко загађење.

Комунални милиционар ће моћи да пише прекршајни налог, а новим законом су дефинисане казне за физичко лице од 10.000 динара, ако плати у року од 8 дана онда је 5.000 динара, а ако то лице сматра да није крив, онда ће по том случају поступати надлежни суд.

Комунална милиција ће вршити контролу над применом закона којим се уређује употреба државних симбола, осим у односу на државне органе, органе територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе.

Такође, законом се уређује и поступање према малолетницима, тако да један број комуналних милиционара мора да положи испит за поступање са малолетницима.

У наредне три године свака локална самоуправа која има комуналну милицију самостално ће одредити изглед и боју униформе која треба да садржи локалне специфичности, а која ће се разликовати од полицијске униформе.

Ружић је рекао и да је велика пажња посвећена професионализацији службе, јер се уводе строжи критеријуми за запошљавање.

Укида се досадашње ограничење - један милиционар на 5.000 становника.

Прочитајте ОВДЕ какво је то појачање стигло за МУП Србије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА