Најновије

НОВЕ ПРОГНОЗЕ АНАЛИТИЧАРА МИЛОВАНА ЈОВАНОВИЋА УЗДРМАЛЕ РЕГИОН: Кључ напретка региона је у рукама САД!

Ипак приче о евентуалном увођењу санкција Србији и тзв. Косову од стране САД, уколико се не постигне договор између Београда и Приштине, нису реалне - тврди новинар и аналитичар Јовановић.

Милован Јовановић (Фото: Јутјуб)

Од САД зависи решавање косовског проблема, тврди Милован Јовановић, новинар и политички аналитичар који у интервјуу за Инсајдер објашњава да отказивање самита у Паризу је само још једна потврда неспособности и немоћи ЕУ.

- Ангела Меркел и Емануел Макрон су доживели пљување у лице од стране косовских званичника. И да будем потпуно јасан, никада тако нешто Тачи и Харадинај не би смели да помисле, а камоли ураде, да нису имали зелено светло из Вашингтона - изјавио је он.

Јовановић пак сматра да приче о евентуалном увођењу санкција Србији и тзв. Косову од стране САД, уколико се не постигне договор између Београда и Приштине, нису реалне.

Будућност Србије ипак, свиђало се то некоме или не, јесте у садашњем председнику Александру Вучићу, тврди он, јер "он нема алтернативу на политичкој сцени".

- Он ће сигурно бити најважнија и најутицајнија политичка личност и наредне четири године. Важно је истаћи да је председник Вучић једини у стању да постигне историјски споразум са Албанцима и да нас помири са Бошњацима и Хрватима. Тиме би, коначно, после три деценије, зауставио наше лутање беспућима обмана и заблуда и створио могућност да свој поглед усмеримо ка будућности. Такође, желим да кажем да ће све ово бити изузетно тешко и да Вучића очекују две веома тешке године - нагласио је Јовановић.

Када је реч о уплитању "светских центара моћи у политичке прилике на Балкану" Јовановић тврди да је тачно да поједине државе имају интерес ко би требало да чини власт у државама региона, али у пракси то није увек тако.

- Ни Вашингтон, ни Москва, ни Берлин, ни Анкара не састављају Савет министара. Нико се тиме не бави, нити било ко од ових држава у овом тренутку има интерес за тако нешто. Формирање новог Савета министара ће зависити од договора Бакира Изетбеговића, Драгана Човића и Милорада Додика - рекао је он и објаснио да ће регион у наредним месецима "тапкати у месту".

- Наш пут ка ЕУ је успорен можда и потпуно заустављен због проблема са којима се ЕУ суочава последњих година. Неспособна, корумпирана и компромитована бриселска администрација немоћна је било ста да реши. Кључ за напредак читавог региона налази се са друге стране Атлантика - тврди он.

Ипак, сматра да најаве о заједничком уласку Србије и БиХ у НАТO нису реалне у овом тренутку.

Британци се придружили америма у спречавању руског утицаја на Балкану! Више о томе ОВДЕ.

Извор: insajder.in

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА