Најновије

ПРЕ СРБИЈЕ ИДЕ У РУСИЈУ: Какву ће поруку Макрон донети Вучићу од Путина?

Француски председник Емануел Макрон долази 15. јула у Београд, а како се спекулише, он би на разговор са председником Србије Александром Вучићем могао да дође из Москве, где ће га претходно угостити Владимир Путин.

Вучић и Макрон (Фото: predsednik.rs)

Једна од најважнијих тема разговора Макрона и Вучића биће Косово, али ће више пажње бити посвећено европском путу Србије.

- Можда се очекивало да Вучић и Макрон говоре о дијалогу с Приштином и укидању такса, и то ће свакако бити на столу, али су европске интеграције ипак приоритет - наводи извор из дипломатских кругова.

Макрон је последњих месеци имао негативан став када је реч о проширењу и у том смислу биће важна порука коју ће пренети председнику Вучићу.

- Макрон се противи проширењу ЕУ, али је врло расположен и отворен да помогне Србији и то ће током посете Београду поручити Вучићу. Уз то, најжешћи је противник почетка преговора за Албанију и Северну Македонију - наводи извор.

Он истиче да је Макрон главни савезник Србији у проблему између Београда и Приштине и да то наше руководство може да искористи.

- Уколико заиста пре Београда оде у Москву да разговара с Владимиром Путином, то би могло да значи да њих двојица покушавају да се усагласе око споразума Београда и Приштине или бар да нађу модел враћања две стране за преговарачки сто - наводи извор.

Првог дана посете Макрон ће, како се наводи, на Аеродрому "Никола Тесла" открити плочу којом ће бити обележен процес модернизације аеродрома који је преузела француска компанија "Ванси". Затим ће му бити приређен свечани дочек испред Палате "Србија", потом следи тет-а-тет разговор са Вучићем, па конференција за медије.

Биће одржан и састанак двеју делегација, а Макрон ће посетити и Ново гробље, споменик браниоцима Београда, Калемегдан и Споменик захвалности Француској, где се очекује да велики број грађана дође да поздрави Макрона.

Увече ће председник Вучић приредити вечеру у част Макрона.

Другог дана, Макрон ће сам обилазити престоницу, а са председником Србије ће разговарати са младима из регионалног омладинског центра. Састаће се и са неколико истакнутих уметника.

Подсећа се да је долазак Макрона прва посета једног француског председника Србији у последњих 18 година. Наводи се и да Макрон долази само у Србију и да неће ићи ни у једну другу земљу региона, чиме шаље поруку да нас посматра као лидера у овом делу Европе, те се као значајно помиње и то што ће у нашој престоници преноћити.

Вучић најавио повлачење из политике. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА