Најновије

ПРЕКРШЕН НУКЛЕАРНИ СПОРАЗУМ! Иран прекорачио лимит за обогаћивање уранијума

Иран је званично прешао ограничење од 3,67 одсто обогаћења уранијума, које је успостављено нуклеарним споразумом постигнутим 2015. годне са светским силама, изјавио је данас портпарол иранске Организације за атомску енергију Бехруз Камалванди.

Рохани (Фото: РИА)

Према његовим речима, Иран ће размотрити да убуће обогаћује уранијум до 20 одсто уколико Европа и даље настави да занемарује обавезе преузете нуклеарним споразумом. Он је од европских потписница споразума затражио да делују брзо и пре него што Иран предузме нове кораке за повлачење из договора.

Иран је јуче саопштио да ће смањити своје обавезе према споразуму потписаним са светским силама 2015. године тако што ће подићи степен обогаћења уранијума.

Ирански званичници су на конференцији за новинаре најавили да ће Техеран сваких 60 дана настављати са смањењем поштовања обавеза, уколико државе потписнице споразума не заштите Иран од америчких санкција.

Уранијум обрађен до чистоће од 3,67 одсто погодан је за стварање електричне енергије и то је максимални ниво дозвољен споразумом.

Обогаћење до 90 одсто омогућава да се уранијум искористи за производњу нуклеарног оружја.

Путин ударио на западну светињу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА