Најновије

ЗЛО ПОНОВО ИЗБИЈА ИЗ ПОМПЕА: Амерички државни секретар поново напада Иран!

Амерички државни секретар Мајк Помпео поручио је вечерас да ће најновија експанзија иранског нуклеарног програма водити ка "даљој изолацији и санкцијама".

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

Помпео је то објавио на Твитеру након што је Иран саопштио да ће од данас његов програм обогаћивања уранијума прећи ограничење од 3,6 одсто, колико је договорено нуклеарним споразумом 2015. године.

- Ирански режим, наоружан нуклеарним оружјем, представљаће још већу претњу свету - истакао је Помпео, наводећи да би се требало вратити "стандарду који не дозвољава Ирану обогаћивање уранијума".

Поводом објаве Техерана, забринутост је изразила и Европска унија, а АП преноси да потписнице споразума разматрају могућност одржавања хитног састанка.

Европске земље, потписнице нуклеарног споразума са Ираном, позвале су Иран да не предузима мере које нису у складу са споразумом, а након што је Техеран најавио повећање нивоа обогаћивање уранијума преко договореног лимита.

Немачка је поручила да је изузетно забринута због најаве Ирана да је почео да обогаћује уранијум изнад лимита од 3,67 одсто.

- Снажно апелујемо на Иран да престане са својим активностима и промени оне које нису у складу са обавезама - рекао је портпарол министарства спољних послова Немачке, преноси Ројтерс.

Додао је да је Берлин у контакту са другим потписницама споразума - Британијом и Француском - како би се одлучило о следећим корацима.

Портпарол британског Форин офиса изјавио је да је Иран прекршио услове нуклеарног споразума из 2015. године и да мора неодложно да обустави своје активности.

- Док Уједињено Краљевство остаје потпуно посвећено споразуму, Иран мора одмах да прекине све активности које нису у складу са његовим обавезама. У координацији смо са осталим учесницима споразума по питању наредних корака по условима споразума - речено је у Лондону.

Одлуку Ирана а повећа ниво обогаћивања уранијума је осудио и француски председник Емануел Макрон. Он је потез Ирана квалификовао као "кршење" споразума, рекао је неименовани званичник председништва Ројтерсу.

Са друге стране, ирански министар спољних послова Џавад Зариф рекао је да све мере које је предузео Иран могу бити повучене, ако европске потписнице споразума испуне своје обавезе.

Зариф је на Твитеру написао да је Иран преузео кораке да би заштитио своје интересе у односу на "амерички економски тероризам".

- Сви такви кораци могу бити повучени једино кроз Е3 споразум (нуклеарни споразум Ирана и западних сила) - навео је Зариф.

Споразум са Ираном потписале су 2015. године Немачка, Француска, Британија, Русија, Кина и САД које су се у међувремену једнострано повукле и увеле Техерану санкције. 

Иран је саопштио да ће пошто је истекао рок дат западним земаљама да испуне захтев Ирана и спрече санкције САД према Ирану, Иран повећати обогаћивање уранијума као и да ће наставити са смањивањем својих обавеза из споразума на сваких 60 дана.

Стручњаци упозоравају да повећање обогаћивања уранијума и пораст залиха може довести до тога да Иран има довољно материјала за прављење атомске бомбе, а што Техеран категорички негира тврдећи да је реч о мирнодопским сврхама.

У последњој минути дипломатског покушаја, француски председник Емануел Макрон је у суботу телефоном разговарао са иранским колегом Хасаном Роханијем, обећавши му да ће покушати да нађе решење до 15. јула, како би се наставио дијалог између Ирана и западних сила.

Напетости су почеле да расту у мају када су САД послале на хиљаде додатних војника, носача авиона и бомбардера на Блиски исток, подсећа агенција АП.

Потом је дошло до мистериозног пожара на нафтном танкеру недалеко од Ормуског мореуза, напада побуњеника, подржаних од стране Ирана, у Јемену на Саудијску Арабију и иранско обарање америчког дрона, што је све довело до бојазни од ширег регионалног конфликта, наводи АП.

Мицотакис је нови лидер Грчке, а изнео је јасан став о Косову! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА