Најновије

ЈАКА ПОРУКА ЗА МИЛА ЂУКАНОВИЋА ОД ЛАЗАНСКОГ! Искрено и оштро о ситуацији у Црној Гори (ВИДЕО)

Односи Србије и Црне Горе, однос Подгорице према Српској православној цркви, као и међуобни односи у такозваном “троуглу“ Подгорице, Приштине и Тиране били су главне теме овонедељног издања емисије „На нишану Мирослава Лазанског“.

Лазански (Фото: Медија центар Београд)

Гост Лазанског био је Марко Милачић председник странке Права Црна Гора.

“Забрана” у Свачу

Општина Улцињ је, подсетио је Милачић, покушала да, на инцијативу албанских партија и уз асистенцију полиције, забрани скуп у организацији СПЦ, односно литургију међу зидинама некадашње православне богомоље у Свачу.

“То је беспризорно, невероватно - да под паролом мултиконфесионалности и толеранције коју наводно промовишу, Албанци желе да  заведу управо  супротно! И то у држави која је доминантно православна”, оштар је Милачић.

Митрполија црногорско-приморска је на крају, ипак, служила литургију, али ван зидина храма у Свачу. Читав догађај је само нови доказ да Црна Гора остаје ван цивилизацијских тековина које важе у другим земљама вековима, и додаје да је то што се догађа са СПЦ у Црној Гори уједно нека врста упозорења Србији и њеном руководству, али и српском живљу у читавом региону.

“Ово није удар само на Србе, на њхову цркву, већ пре свега на црногорску државу; Албанци и власт у Подгорици то раде заједно - то је антицрногорска и антидржавна политика”, каже Милачић. Он додаје да црногорски интелектуалци ћуте јер то, како каже, руши њихову мантру да су Срби ти који желе нажао црногорској држави.

Генерацију трују медији

Иако су односи два народа су традиционално добри, какви су заправо односи две државе, то јест њихових администрација, упитао је Лазански. Милачић наглашава да чињеница да власти нису у добрим односима не може да не остави дугорочне последице.

“Тај процес се не сме потценити. Стасава једна нова генерација која прати медије, расте на друштвеим мрежама, које су затроване. Увлачи се анимозитет међу народ, нарочито у одређеним крајевима. Није преовалдавајуће, али на дужи рок је јако опасно”, каже Милачић. Он је повукао паралелу са Украјином у којој, како каже, фашизам и десна идеологија све више преовладавају и међу народом, јер тако диктирају власти из Кијева.

На констатцију Лазанског да су званичне делегације из Тиране и Приштине веома често у Подгорици у последње време, Милачић каже – наравно, јер су они стратешки партнери.

“Не само партнери, већ су сви заједно марионете сила које им диктирају шта треба да раде. Мислим да је то што се дешава важна порука која се шаље Србији и Србима: у питању је практично систем спојених судова, и све што се дешава у Црној Гори се и те како посредно тиче Србије, и итекако се тиче Републике Српске”, оцењује Милачић.

Да Црна Гора што пре призна Косово, то је било битно како би се показало колика је моћ уништавања идентитета, каже саговорник.

“Не сме се заборавити да смо сви припадници истог народа, а мислити да све што се не дешава не утиче на друге делове тог народа је потпуно погрешно”, сматра Милачић.

Невиђено издајство

Уптан да ли је било културно да Црна Гора не направи службену комеморацију недавно преминулом Момиру Булатовићу, првом председнику те државе, Милачић каже:

“Мислим да је прави израз – тужно. Заправо, јадно, чак скандалозно... Мада, нас то није нарочито изненадило. Нисмо од званичне Подгорице више ни очекивали. Али то што су учинили, да један бивши партијски друг И саборац другоме не дође на сахрану, то је једно невиђено издајтво. Они су таквим чином, пре свега, издали сами себе”, каже Милачић.

Говорећи о странци Права Црна Гора и њеном расту и развоју, Милачић је објаснио да се, како каже, “мукотрпно и ударнички ради, што Црној Гори није лако”.

“Растемо, постајемо политички, и не само политички незаобилазан фактор у земљи. Највише смо фокусирани на рад на терену, што је важно у нашем идеолошком пољу деловања, у којем се одувек пуно причало, а веома мало радило”, каже Милачић, и додаје:

Шанса да збијемо редове

“Мораћемо, као алтернатива која не жели само козметичке реформе, да дамо све од себе да у наредном периоду изазовемо озбиљне промена у Црној Гори. Следећа је година кључна, и мислим да више него икада пре имамо шансу да такве промене издејствујемо. Овај удар на СПЦ ће се Милу Ђукановићу обити о главу. СПЦ има огромно поверење у народу, и само је важно да сада збијемо редове, и да једним снажним отпором, комбинацијом институционалне и ванинституционалне борбе, коначно, после три деценије демократизујемо окупирану земљу”, каже Милачић.

“Крајњи циљ нам је да око себе окупимо оно најбоље што Црна Гора има да понуди; желимо да у њој направимо нешто необично - а то је добра организација добрих људи”, поручио је Марко Милачић на крају разговора.

Русија дала ултиматум Америци и ЕУ збогстварања Велике Албаније. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА