Најновије

ПОДМУКЛИ НАПАД: Словенци пукли, па ударили на Србију! За прљав посао ангажовали Србина!

Словеначка компанија покушава да за губитке у свом пословању оптужи српског авио-превозника тужакајући га у ЕУ да добија помоћ од државе. А управо су Словенци ти који моле за помоћ тамошњу власт

Авион "Ер Србија" (Фото: јутјуб)

Словеначка компанија "Адрија ервејз" је, како би прикрила сопствени пословни крах, ударила на српског националног авио-превозника "Ер Србију", и то тако што ју је оптужила пред институцијама ЕУ да добија помоћ од државе и тиме нарушава слободну конкуренцију на тржишту.

Ово тужакање "Адрија ервејза", који је у 2018. укњижио губитак од шест милиона евра, још је лицемерније због тога што иста та компанија месецима отворено моли владу Словеније да им удели финансијску помоћ.

Не иде им

- Највеће лицемерје "Адрија ервејза" је у томе што нападају "Ер Србију" због државне помоћи, а и сами од владе Словеније траже финансијску помоћ. "Адрија ервејз" је у потпуном пословном и финансијском расулу. Прошле године су имали губитак од шест милиона евра, а томе је допринела и исплата великих обештећења путницима који су се жалили због кашњења и отказивања летова. Због неликвидности чак им је претило и одузимање лиценце. Због тога што је у були, "Адрија ервејз" се сада свети "Ер Србији" и хоће да јој отежа пословање, које бележи све веће успехе - каже извор.

Како су недавно писали словеначки медији, главни и извршни директор "Адрија ервејза" Холгар Коварш лично је од премијера Словеније Марјана Шареца тражио помоћ упозоравајући га да ће, уколико им држава не помогне, та компанија пропасти, да ће без посла остати на стотине запослених и да ће Словенија остати без свог авио-превозника.

Кршење прописа

Интересантно је да је правни заступник словеначке авио-компаније "Адрија ервејз" српски адвокат Драган Гајин, који је својевремено учествовао у преузимању "Јата" од стране "Етихада", а сада ради против "Ер Србије".

- Конце у овом случају вуче и српски адвокат Драган Гајин, који је учествовао у преузимању "Јата" од стране "Етихада". Он сада, због пропале словеначке фирме, кршећи све кодексе, удара на своју државу и српску компанију. Вероватно то ради из политичких разлога, али би због тога требало да буде избачен из Адвокатске коморе, јер крши све прописе - каже извор.

Иначе, симптоматично је да су се у читав случај укључили и поједини медији, међу којима и ТВ Н1, која се сврстала на страну Словеније, а против Србије и српске компаније.

Шире неистине

Економиста Миладин Ковачевић каже за Курир да "Ер Србија" не добија никакву помоћ од државе, те да потез компаније "Адрија ервејз" представља прљаво тужакање иза кога вероватно стоји нека политика.

- Да "Ер Србија" нешто добија, то би се видело у плану буџета. У најмању руку, ово је једно врло нелојално, врло прљаво и неистинито тужакање, јер без обзира на то да ли "Ер Србија" има неке предности у својој држави, то нема никакве везе с "Адрија ервејзом", јер они не могу бити претерано конкурентни у региону.

Могућ сукоб интереса

Светлана Векић, шеф стручне службе у Адвокатској комори Србије, каже да је адвокат Драган Гајин у сукобу интереса ако је заиста учествовао у закључивању уговора о преузимању "Јата" од стране "Етихада", а сада заступа словеначко авио-предузеће:

- Треба утврђивати да ли је Гајин учествовао у закључивању уговора са "Етихдадом" или није. Ако је учествовао, онда би био у конфликту интереса јер не може да заступа и једно и друго предузеће. О томе одлучују дисциплински органи Адвокатске коморе Београд по пријави или по службеној дужности кад дисциплински тужилац коморе сазна.

Када и због чега нам стижу већи рачуни за гас и струју, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА