Најновије

ШОК: Немци су на дрогама "прегазили" Пољску, слично "тајно оружје" користили су и савезници

Документарни филм "Secrets of the Dead: World War Speed", недавно емитован на америчком каналу ПБС, јавности је открио мало познату причу од "трци у фармацеутском оружју" у Другом светском рату.

Други светски рат (Фото: Јутјуб)

Немачка је своје трупе снабдевала Первитином, раном верзијом кристал метамфетамина, кога је Вермахт користио током маршу на Пољску коју је заузео за само 10 дана. Немци, међутим, нису били једини.

Савезници су својим трупама давали Бензедрин, амфетамин сличног дејства. Историчарима је познато да су се немачки војници, под дејством метамфетамина жешће и неуморније борили. Нови документарац открива како су савезници открили да су немачке победе биле потпомогнуте лековима, као и да из тог разлога почели раде на сопственом "ратном допингу".

Према подацима из британских ратних архива, за прва три месеца Блицкрига, од априла до јуна 1940. године, око 35 милиона таблета Первитина послато је немачким трупама које су тада бројале три милиона војника. Аутори филма тврде да су војници Вермахта, у јесен 1940, успели да освоје Пољску углавном захваљујући дејству тог психостимуланса који изазива еуфорију.

Первитин је 1938. године произвела фармацеутска компанија "Temmler Werke GMBX". То је била рана верзија онога што је данас познато под колоквијалним именом "кристал мет". У почетку, Первитин је даван пилотима Луфтвафеа, како би им спречио умор и дао додатну енергију.

Током напада на Пољску, немачки војници су били у стању да се боре и да марширају 10 дана, просечно 35 километара на дан, управо због Первитина који су имали у организму. Немачка победа над британским трупама код Данкирка углавно је била последица узимања Первитина, а до инвазије на Совјетски Савез, крајем јуна 1941. године, стотине хиљада војника је узимало ту дрогу.

Између 1939. и 1945. године, немачке трупе су потрошиле око 200 милиона таблета Первитина.

Научници из Удружења лекара Немачке су доказали да су нацисти користили и стимуланс базиран на кокаину, који је даван борцима на првој линији фронта, а који је претходно био тестиран на логорашима.

Савезничке снаге, које су се до тада ослањале само на кофеин, немачко "тајно оружје" су откриле када су Британци, на југу Енглеске, оборили један немачки авион. У авиону су пронашли Первитин.

Тада су савезници одлучили да почну да снабдевају своје трупе сличним стимулансом, амфетамином Бензедрином. Надали су се да ће тај препарат за инхалирање побољшати учинак војника, као и да ће бити од помоћи код спречавања посттрауматског стреса, од кога је патила трећина савезничких војника.

Америчке трупе које су се против Вермахта бориле у Северној Африци 1942. године, Бензедрин су добијале по наређењу врховног команданта савезничких снага генерала Двајта Ајзенхауера.

Британским снагама у Северној Африци Бензедрин је даван током битке код Ел Аламејна, која је окончана успешном победом трупа под командом генерала Бернарда Монтгомерија.

По окончању Другог светског рата, Бензедрин и Первитин су класификовани као дијететски препарати и "поправљачи" расположења. Користиле су их и промовисале бројне славне личности, међу којима и легендарна глумица Мерилин Монро и славни писац Џек Керуак.

Прочитајте ОВДЕ шта се догодило лудом Русу који је снимао медведа, погледајте узнемирујући видео.

Извор: B92/livescience/telegram

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА