Најновије

АМЕРИКА ОБЈАВИЛА РАТ ПЕКИНГУ: Трамп увео нове таксе на кинеске производе! Свет на ногама!

Aмерички председник Доналд Трамп објавио је, дан после неуспешних преговора САД и Кине у Шангају, да ће од 1. септембра увести додатну таксу од десет одсто на 300 милијарди долара вредне кинеске производе.

Aмерички председник Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

На снази остају и таксе од 25 одсто на кинеске производе вредне 250 милијарди долара.

Трговински рат Америке и Кине додатно је закомпликован у четвртак увече пошто је амерички председник Доналд Трамп одлучио да 300 милијарди вредне кинеске производе опорезује са додатних десет одсто намета, наводећи да Пекинг није испунио раније договоре.

Трампова одлука представља прилично изненађење пошто су обе стране у среду окончану рунду преговора у Шангају оцениле као конструктивне и најавиле наставак разговора за септембар.

 

“Мислили смо да смо склопили споразум са Кином пре три месеца, али нажалост, Кина је одлучила да поново преговара о споразуму пре него што буде потписан. Недавно, Кина је пристала да купи пољопривредне производе из САД али то нису учинили", написао је Трамп на Твитеру.

Најављујући нове таксе на кинеске производе, Трамп је навео да се радује наставку преговора и постизању свеобухватног трговинског споразума.

"Осећам да ће будућност две земље бити блистава", написао је Трамп.

Кина још није реаговала на нове америчке намете, али је Пекинг још раније најавио серију реципрочних мера уколико Вашингтон не одустане од додатног опорезивања кинеских производа намењених тржишту САД.

У среду одржан сусрет америчких и кинеских преговарача у Шангају био је први састанак две стране пошто су преговори прекинути пре готово три месеца, уз међусобне оптужбе Пекинга и Вашингтона око кривице за такав развој ситуације.

Уместо договора, који економисти ионако нису очекивали, чини се да су две стране остале ушанчене и спремне за дуг економски сукоб.

Прочитајте ОВДЕ како је кинеска војска кренула у напад.

Извор: РТС
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА