Најновије

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК У НОВОМ БИЗНИСУ: Тома Николић без дозволе гради мини хидроелектрану? Продаваће струју ЕПС по повлашћеној цени!

Мини-хидроелектрана на Пањици за месец дана ће бити завршена, а иза званичног инвеститора "ВСП Енергy" наводно се крије бивши председник Србије Томислав Николић и његов најближи сарадник Недељко Тењовић, директор Канцеларије за сарадњу са Русијом и Кином који је из ових крајева.

Тома Николић (Фото: Јутјуб)

Тако бар тврде мештани Добраче и људи који су радили на овом објекту, чија је вредност око два милиона евра, наводећи да управо због ове двојице високих функционера, локалне надлежне инспекције нису успели да зауставе ову инвестицију, иако је овај објекат почео да се гради маја прошле године без грађевинске дозволе. Зато су се обратили новинарима да би упознали ширу јавност јер она у околини Ариља и Лучана већ зна да због Николића и Тењовића надлежне државне институције нису реаговале онако како закон налаже. А закон каже да је изградња без грађевинске дозволе кривично дело за које је предвиђена казна затвора од шест месеци до пет година, а према Закону о озакоњењу објекат који је израђен без овог папира не може да се легализује. Једино решење у таквим ситуацијама је рушење. Уместо рушења, инвеститор "ВСП Енергy" за месец дана завршава градњу јер је локална самоуправа, накнадно, у децембру 2018. године, када је објекат већ био више од половине завршен, издаје овај документ.

Саговорници, који су градили мини-централу, тврде да су грађани због дивље градње пријављивали инвеститора, али да инспекција Ариља није смела да поступи онако како закон налаже.

- Разлог за гледање кроз прсте инвеститору крије се у чињеници што је јавна тајна да су прикривени власници, односно сувласници ове мини-електране Тома Николић и Недељко Тењовић. Због њих двојице је држава дала и у закуп део свог земљишта, а не због Душка Ђедовића, који је формални власник "ВСП Енергy". Електрана је, иначе, никла и на земљишту које је у власништву породице Тењовић, која је у Добрачи имала десетак хектара. Сада га има знатно мање јер га је "ВСП Енергy" откупила. То је, међутим, само правни параван да се сакрије да је Тењовић део ове приче око електране, чију ће струју држава дебело да плаћа. Ми смо сведоци да Ђедовић није много одлучивао о овом објекту. Прошле године, почетком јула су овде, на месту званом Рибњак били Томислав Николић, његов син Радомир, човек под надимком "Бајчетинац" и Тењовић. Дошли су са џиповима и обишли терен и давали сугестије око градње - наводе саговорници.

Они додају да је идеја за ову мини-хидроелектрану потекла од Николића и Тењовића, који је родом из Добраче.

- Они су осмислили пројекат и ушли у ову причу а кланац, где је и смештена хидроцентрала, баш је на његовој земљи. Последице ове инвестиције већ су видљиве јер се приликом изградње није водило рачуна о животној средини. Река је уништена, што је мештане разљутило и због тога протестовали, али џаба све када су Николић и Тењовић јачи од државе. Испало је да су њихови интереси изнад државе и закона јер корист ће имати само инвеститори који су повлашћени произвођачи електричне енергије. У овом случају то су Николић и Тењовић од којих ће ЕПС струју откупљивати по знатно вишој цени од тржишне. Све то плаћају грађани Србије, преко рачуна за струју - кажу извори.

Мештани села Добраче су шокирани што је држава дозволила да се због добити неколицине људи уништи опште добро какво је приобаље Пањице.

- Ова река је текла слаповима, сада их нема. Било је поточне пастрмке која је искакала, чак и ракова, нема ни тога. Повадили су и камење па нема више животињског света одавде два километра. Од почетка њихових радова до улива Пањице у Моравицу нема живог света. Имало је зечева, лисица, било је и јазаваца у пећини овде. Сада се само понеки гавран појави, нема ни птица више. Све је уништено па нам је нејасно зашто је општина Ариље све ово дозволила. Градило се без грађевинске дозволе и контроле, а инвеститору је након што је направио пустош посао легализован - каже мештанин.

Нема грађевинску дозволу

Да је мини-хидроелектрана на Пањици почела да се гради без грађевинске дозволе, потврдили су и у општинској управи Ариља, чија је грађевинска инспекција септембра прошле године забранила градњу, али инвеститор није поштовао одлуку већ је наставио са радовима.

- Тачно је да је од стране грађевинске инспекције забрањена градња мале хидроелектране на реци Пањици од стране инвеститора "ВСП Енергy" због недостатка грађевинске дозволе. Наведени документ је издат под бројем РОП-АРИ-25748-ЦПИН-5/2018 дана 19. 12. 2018. године и то за изградњу прве фазе мале-хидроелектранена на реци Пањици у Добрачама, инсталисане снаге 517 кW. Иначе, просторним планом општине Ариље планиране су две мини-акумулације на Пањици од чега се приступило изградњи само једне - наводи се у одговору Општинске управе Ариља.

Власник компаније: Не познајем Николића

Власник компаније "ВСП Енергy" Душко Ђедовић потврдио је за "Блиц" да је почео градњу мини-централе на Пањици без грађевинске дозволе али да је децембра 2018. године добио.

- Све је сада како треба, добио сам дозволу и објекат би требало да се заврши за месец дана - рекао је Ђедовић.

На питање да ли су поред њега инвеститори и Николић и Тењовић, он је после паузе од неколико секунди одговорио:

- Не познајем их.

Папири говоре да Тењовића, ипак, познајете јер сте од њега купили земљиште за централу?

- У гужви сам и не желим да коментаришем. Пријатно - рекао је Ђедовић и прекинуо везу. На поновљене позиве више се није јављао.

Без коментара

"Блиц" је покушао да чује и Томислава Николића и Недељка Тењовића. Међутим, њих двојица се нису јављали на телефоне познате редакцији па су остали ускраћени за одговоре. Оно што су из имовинске карте Тењовића успели да сазнају јесте да он од 2018. године није више власник неколико хектара шума и ливада у Добрачи, које је од 2013. имао у свом поседу.

Прочитајте ОВДЕ  колико је милиона евра држава опет поклонила Ер Србији!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА