Најновије

РУСИ ОЛАДИЛИ МИЛОГОРЦЕ: Могли смо да сарађујемо, али ви сте се окренули Западу! Негирате историју, прекидате везе са Србима...

Црна Гора и Русија имају значајан потенцијал за интеракцију, али се те могућности не користе, јер је званична Подгорица изабрала безалтернативни прозападни курс развоја, оцењено је из Министарства иностраних послова Русије.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

“Нажалост, те могућности се не користе”, одговорено је из Одељења за информисање и медије руског Министарства.

“Пракса показује да покушаји формирања сопственог националног идентитета искључиво на основу порицања историјског искуства, прекида веза са суседима и наде у светлу евроатлантску будућност, воде само до повећања конфронтације у региону, који је, и без тога, оптерећен бројним изазовима”, наводи се у саопштењу руског Министарства.

Из тог ресора су истакли да се надају да ће се створити услови за повратак развоја руско-црногорских односа на узајамно корисним основама.

Добри односи Црне Горе и Русије нарушени су након заокрета црногорске власти ка Западу и одлуке да државу води ка чланству у НАТО, као и одлуке да се у потпуности придруже санкцијама ЕУ против Русије.

Те одлуке су наишле на велико противљење Русије, па је 2017. година, посебно до јуна, када је Црна Гора и званично постала 29. чланица НАТО-а, протекла у објављивању “оштрих” саопштења из руске Владе.

Саопштавано је да у Црној Гори постоји непријатељски однос према Русима и да је продужење безвизног режима за Русе на 90 дана само лукавство, да су тврдње о мешању Русије у унутрашње ствари Црне Горе потпуно неосноване...

Те године руским грађанима су упућивани позиви да више не путују у Црну Гору јер тамо влада општа антируска хистерија којом руководи власт у Подгорици, а коју су у Кремљу оптуживали за антируски став и политику.

Највећи изазови између две земље наступили су након након хапшења оптужених за покушај насилне смене власти у Црној Гори на изборима у октобру 2016. године. Према оптужници црногорског Специјалног тужилаштва, првобитни организатори “државног удара” су двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Александар Попов, којима се судило пред Вишим судом у Подгорици.

Виши суд је 9. маја, између осталих, осудио Попова на 12, а Шишмакова на 15 година затвора због кривичног дела “стварање криминалне организације и тероризам у покушају”.

Након пресуде, из Одељења за информисање и медије руског Министарства иностраних послова је саопштено да пресуда Вишег суда у Подгорици “не оставља никакву сумњу у политизацију црногорског система правде и његову подложност манипулацијама споља”, те да само може погоршати руско-црногорске односе, који су већ на најнижој тачки у њиховој историји.

Почетком јула ове године је са састанка председника Мила Ђукановића и одлазећег амбасадора Русије у Црној Гори Сергеја Грицаја, саопштено да данашњи карактер руско-црногорских односа не одговара духу вековних и традиционално пријатељских веза.

"Саговорници су указали на неопходност предузимања заједничких напора за поправљање ситуације и за изградњу билатералног дијалога од обостраног интереса за народе ове две земље", саопштено је тада из Ђукановићевог кабинета.

Прочитајте ОВДЕ како самоорганизоване групе по Словенији лове мигранте.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА