Најновије

СЕРВЕР САВЕТУЈЕ ДАЧИЋА: Није мудро давати изјаве о организовању подршке Трампу! А шта ако он изгуби на изборима?!

"Уверен сам да су Американци сада много више на опрезу кад је реч о питању утицаја на изборни процес него што су били 2016, а сигуран сам да ће 2020. бити још осетљивији на такве ствари", каже Данијел Сервер, амерички експерт за балканска питања.

Данијел Сервер (Фото: Јутјуб)

Он је тако коментарисао поруку шефа дипломатије Србије Ивице Дачића да ће организовати српску дијаспору у САД да на изборима подржи републиканца Доналда Трампа.

Дачићеву изјаву најпре је критиковао Мајкл Карпентер, саветник Џоа Бајдена, бившег америчког потпредседника и актуелног кандидата Демократске странке за председничку номинацију, оценивши је и као знак да "жели да се меша у америчку унутрашњу политику".

Према Дачићевим наводима, 650.000 је држављана САД српског порекла. Он је најавио да ће, као министар спољних послова, организовати Србе који живе у САД да на председничким изборима идуће године обједине гласове и формализују подршку Трампу.

У предизборној кампањи 2016. године, ако је судити по присуству тадашњег премијера Србије Александра Вучића у септембру те године на панелу о помирењу на Балкану 20 година после Дејтона, који је организовала Клинтон фондација, а домаћин био некадашњи председник Бил Клинтон, званични Београд није очекивао победу републиканца Доналда Трампа.

"Ствар је у томе што је увек велика грешка испољавати савезништво са једном или другом америчком политичком партијом зато што увек постоји стварна могућност промене на власти. Тако да, ако то урадите, онда морате бити спремни да очекујете консеквенце ако победи странка коју нисте подржавали. Очигледно је да Дачић мисли да има пријатеље у актуелној администрацији и да жели да их подржи. Али, све што је постигао јесте да је осигурао да ко год буде био следећи председник САД-а из редова демократа Дачића, а можда и Србију, сматра за непријатеља. Дакле, то му уопште није било мудро", упозорава Сервер.

Новинар "Њујорк тајмса" Фергус М. Бордевич, који је пратио подручје међународних односа, у мају 1986. године објавио је чланак о Југославији тог времена. О томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА