Најновије

РУСКИ КОМАНДАНТИ АНАЛИЗИРАЈУ: Ево зашто ће узрок експлозије на тестном војном полигону остати тајна министарства одбране Русије!(ВИДЕО)

Руска државна корпорација Росатом је саопштила да је експлозија тајног ракетног мотора у регији Архангелск била толико снажна да се уређај разнео на комаде и бацио раднике с морске платформе. Потрага за несталима је трајала цео дан. Драматичне детаље трагедије која се догодила у регији Архангелск ове недеље, која је подстакла разне гласине у западним таблоидима о новој катастрофи сличној Чернобиљу, у суботу је поделила руска државна корпорација за атомску енергију, Росатом.

Експлозија у Русији (Фото: Јутјуб)

Откривено је да се експлозија, у којој је погинуло пет запослених а три су тешко повређена, догодила на поморској платформи.

Испитивање наводно тајног „погонског мотора“ испрва је пролазило без потешкоћа, али онда се уређај запалио и изгорео, рекао је Росатом.

Овде ћемо се зауставити из простог разлога што је сва саопштења за јавност апсолутно бесмислено читати, јер руска војска, веројатно ниједна друга у свету, ако је имало озбиљна, неће рећи шта се тачно догодило, какво је оружје тестирано, а удружењима и службеним агенцијама ће дозволити да ниво загађености било да је реч о радијацији или нечем другом, мере ван подручја строго заштићеног војног комплекса.

Као што су потврдили и руски медији, у четвртак се на једном од најтајнијих тестних војних полигона Русије у близини Северодвинска догодила несрећа. Према службеној верзији Министарства одбране, тамо је експлодирао млазни мотор ракете на течни погон. Међутим, у оближњим насељима је краткотрајно забележено повећање радијације позадине, а водно подручје на подручју места је затворено на месец дана. Шта се догодило на полигону у Неноксу?

У четвртак је на полигону Министарства одбране у Архангелској регији експлодирао ракетни мотор с течним погоном. Несрећа се догодила у близини Северодвинска, на државном морнаричком тестном полигону Ненокс морнарице, који је део Беломорске поморске базе.

Погинуло је пет запослених Министарства одбране и Росатома, а три су тешко повређена. Војни део је нагласио да се није догодила никаква емисија штетних састојака у атмосферу, а радијацијска позадина је остала нормална. Међутим, власти у суседном Северодвинску известиле су да су ипак након експлозије забележиле краткотрајно повећање радијације.

Познато је да је тестно место Ненокс пуштено у рад 1954. године за испитивање балистичких интерконтиненталних ракета на мору, тестирање крстарећих и протуавионских ракетних састава. Занимљиво је и да лети нема пута за Ненокс, а воз путује само два пута дневно.

Такође је познато да је за пола века постојања, до 2004. године, на месту испитивања тестирано 11 основних и 13 модификација стратешких ракетних састава с балистичким ракетама, осам стратешких ракетних састава с крстарећим ракетама, 10 ракетних састава с противбродским ракетама и два састава противавионских навођених ракета. Тестирано је укупно око 2500 балистичких и крстарећих ракета.

Као што смо рекли, након експлозије су власти Северодвинска забелеежиле краткотрајно повећање радијацијске позадине. За пола сата је ниво зрачења био око три пута већи од допуштеног. Касније се сазнало да је место Бело море у близини морнарског вежбалишта затворено на месец дана за слободно купање. Међутим, у касним вечерњим сатима власти су прецизирале да је порука о затварању стигла пре експлозије.

Увече је командант цивилне заштите градске управе Валентин Магомедов упутио апел, уверавајући да нема опасности по здравље грађана.

“У раздобљу од 11:50 до 12:20 по московском времену је откривено повећање позадинског зрачења на два микросиверта на сат. Тренутно ниво зрачења износи 0,1 микросиверта на сат и нема претње по становништво”, рекао је Магомедов.

Ниво од 0,6 микросиверта на сат, како је извештено, сматра се максимално дозвољеном. Ипак, руски Гринпис се одмах обратио Роспотребнадзору са захтевом да утврди разлог повећања позадинског зрачења и да проучи његове последице за околину и становништво.

Портал Новости Архангелска такође је написао да су након експлозије на полигону на подручју самог села Ненокса хитне службе приметиле троструко већи ниво радијације. Осим тога, објављене су слике које показују да су жртве експлозије с полигона у ваздушној луци Архангелск дочекали људи у „оделима за заштиту од зрачења“. Међутим, то је била дезинформација.

“Ово није одело за заштиту од зрачења. Ово је заштитно одело за комбинована оружја које се користи против свих врста тровања. Ако је хеликоптер довео људе који су на себи могли имати честице хептила, тада ће особље које ради с њима бити обучено у заштитна одела“, објаснио је војни стручњак Василиј Кашин.

„Ракетни мотори с течним погоном совјетских балистичких ракета, укључујући оне на мору, користе хептил. Пример, поморске балистичке ракете комплекса „Синева“ га користе. Хептил је супертоксично ракетно гориво и чак су и његове честице врло опасне“, додао је Кашин.

“Током експлозије су се највероватније разлетели фрагменти. Стога је могућа опција да војска спроводи послове чишћења подручја од токсичних компоненти ракетног горива. Стога су затворили део водног подручја. То сигурно нема никакве везе с радиоактивном контаминацијом”, уверен је стручњак.

„Могуће је да су током експлозије, уништавања компонената опреме, сличне материје завршиле у атмосфери. То је узроковало незнатно повећање позадинске радијације”, рекао је Кашин, који није искључио ни да је оштећен неки мерни уређај за радиоактивне материје.

“Мислим да је паника повезана с тим да је неко прочитао причу о полигону Ненокси као тестном месту за стратешка нуклеарна оружја. То је истина, а су се неке теорије претерано надувале”, рекао је Кашин.

“Ракете с било којим типом нуклеарних бојевих глава дуго нису тестиране. Последњи пут кад су се таква испитивања тамо спроводила је било у раним педесетима, али сада не. То је већ заборављено и тамо није могло бити нуклеарног оружја”, додао је.

Шта је тачно тестирано?

Бивши командант Северне флоте, адмирал Вјачеслав Попов, рекао је да се инциденти на таквим местима редовно догађају.

“Експлозије на тестним местима су уобичајена појава. Тада се мора поступати мирно. Наиме, негативни резултат теста је такође резултат. Да би ракета могла летети, морате тестирати све њене делове. Моторе, гориво,… дословно све“, рекао је адмирал Попов, те одбио дати детаљније коментаре, нудећи да се причека исход истраге.

“Нико неће навести све разлоге. Ово захтева истрагу. Није познато каква је била експлозија, ког размера интензитета. Још нема таквих података”, сажео је адмирал.

Бивши командант противавионских специјалних ракетних јединица Сергеј Хатилев је изнео своју верзију.

“Сада се углавном користе ракете са саставима с чврстим горивом, тако да можемо рећи да ово није најсавременији модел”, рекао је Сергеј Хатилев, под претпоставком да је експлодирала ракета или дао ракете с погоном на течно гориво.

Стручњак је напоменуо да је без тачних података о томе која је ракета тестирана немогуће рећи колико су опасне последице експлозије. Према његовим речима, ако ракета није у употреби у војсци, тада није напуњена и складишти се у растављеном облику.

„Ракета се обично пуни горивом и у пуној је спремности тек у лансеру. У другим се ситуацијама налазе без горива и у складиштима. Делови млазног горива налазе се и другде. Тек касније долази провера, састављање и допуњавање компонента”, појашњава Сергеј Хатилев.

Такви се инциденти на депонијама догађају један до три пута годишње, међутим, људи у овом случају умиру врло ретко, додао је. Што се тиче узрока трагедије, Хатилев није искључио да је погрешку направио један од учесника испитивања.

“Сав рад с ракетном и ваздухопловном опремом, горивом и осталим стварима може представљати неку врсту опасности. Почевши од људског фактора и завршавајући са старењем механизама”, закључио је Хатилев.

Василиј Кашин дефинитивно није сигуран да је на Неноксу тестиран стари пројектил.

„У нашој се земљи израђују балистичке ракете на текуће гориво, на пример, ракете маринског комплекса „Синева“, а осим тога, развијају се и нове балистичке ракете. Пример је ракета „Сармат“, рекао је.

„Заправо превладавају ракете на чврсто гориво сада, али у производњи и развоју још увек постоје ракетни мотори с течним погоном. Дакле, то би могла бити или стара инсталација или нова. На примјр, могли би тестирати стари совјетски производ како би му продужили радни век или су могли тестирати производ који се сада производи, како би проверили његов квалитет и проверили начин рада”, објаснио је Кашин.

У међувремену, шеф Архангелске регије Игор Орлов рекао је да све жртве експлозије остају у локалним болницама.

“Они су у Архангелском здравственом саставу. Проводи се процена стања и пружа им се помоћ”, рекао је Орлов за ТАСС.

Као што видимо из медијских написа и изјава стручњака, нико не располаже с провереним и потврђеним подацима. То значи да ће након истраге истину знати само војни врх Руске Федерације, а медијима ће се дати кратке и уопштене информације о инциденту. Свидело се то нама или не, иритирало знатижељнике или не, то је пракса у свим војскама света и није јасно зашто би у том смислу руска војска била пионир транспарентности. Чињеницу да је пораст радијације био краткотрајан и минималан су потврдили и из руског Гринписа. Остало, вероватно, никада нећемо сазнати, а ако се и објаве резултати истраге, то ће бити у далекој будућности.

Прочитајте ОВДЕ како Руси реагују на гласине о радијацији.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА