Најновије

ВУКОСАВЉЕВИЋ БРУТАЛНО ОДБРУСИО ХРВАТИМА: Када се родио Тесла, Хрватске није ни било!

Како је Србин, рођен у Аустријској царевини, у оквиру Војне крајине, у времену када од државе Хрватске нема ни наговештаја, занимљивим псеудоисторијским инжињерингом, постао "хрватски изумитељ"? - пита министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић реагујући на тврдњу његове хрватске колегинице Нине Обуљен Коржинек да је "Никола Тесла хрватски научник српског порекла".

Владан Вукосављевић (Фото: Јутјуб)

Хрвати би да присвоје Николу Теслу као свог за потребе светске изложбе (ЕКСПО) која ће се следеће године одржати у Дубаију.

Министар Вукосављевић у одговору министарки Обуљен Коржинек наводи да придев "хрватски" неће Србину Николи Тесли одузети ништа од његове вечне славе, али да такву интерпретацију сматра "нелогичном, историјски неутемељеном, детињастом и произвољном".

- У свом брзом и помало брзоплетом одговору на саопштење Министарства културе и информисања Србије, министарка Обуљен Коржинек повишеним тоном реагује на једноставне историјске чињенице и јавности нуди своје, мада претпостављам и виђење званичне Хрватске у вези са темом - наводи Вукосављевић. - Изаћи ћемо у сусрет предлогу хрватске министарке да се "окрене чињеницама, а не митовима".

А чињенице, наводи министар Вукосављевић, кажу следеће:

- Никола Тесла рођен је 1856. године у селу Смиљан у Аустријском царству, у оквиру подручја које се звало "Војна крајина" и које је, скоро искључиво, било насељено Србима. Отац му је био православни свештеник, а крштен је у српској православној Цркви Светих Петра и Павла у Смиљану. Дакле, јасно је шта је био по националности, што ни министарка Обуљен Коржинек не оспорава.

Вукосављевић каже да нам остаје да видимо шта министарка мисли када каже да се "Хрватска с поштовањем сећа једног од својих највећих изумитеља".

- Држава Хрватска се у међународно признатом капацитету прилично касно попела на историјску сцену и разумем тежњу да се у ретроактивном смислу труди да попуни разне дисконтинуитете, али верујем да има довољно угледних Хрвата у историји да одговоре на те идентитетске потребе младе државе.

Вукосављевић наводи и то да ће министаркину тврдњу да "Србија не престаје са фалсификовањем историје..." приписати тренутном паду концентрације и да неће одговорити онако како то тај "клеветнички и интелектуално непоштени став" заслужује.

- Узвратићу министарки истоветним саветом да се окане митова и да се упозна са биографијама и радом Руђера Бошковића, Ивана Гундулића, Петра Прерадовића и многих других. Аутентична хрватска култура има велики број значајних представника, којима може да се дичи и локално и глобално - закључује Вукосављевић.

Нема никаквих помака у вези са забраном мог уласка на КиМ, рекао је данас хуманитарац Арно Гујон! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА