Најновије

"Вучић нема намеру да обезбеди поштене изборе"

Савез за Србију ће врло брзо донети коначну одлуку о бојкоту избора, пошто председник Србије и СНС-а Александар Вучић нема намеру да обезбеди фер и демократске услове, иако ће декларативно прихватити готово све, рекли су лидери Народне странке Вук Јеремић и Демократске странке Зоран Лутовац.

Савез за Србију (Фото: Јутјуб)

„Вучићу не представља никакав проблем да не испуни задато обећање. Веровати да ће он у оваквим околностима одржати реч и дозволити да се одрже макар делимично поштени избори – од тог посла нема ништа. Успешним бојкотом ћемо озваничити чињеницу да у Србији ситуација више није нормална“, рекао је Јеремић на трибини СЗС-а у Ужицу, одржаној у просторијама Демократске странке.

Јеремић је навео да је одлука о бојкоту „тренутак истине“ и најбржи пут ка смењивању Вучићевог режима, и додао да се тиме ствари битно поједностављују јер ће постојати само две колоне – сви који су за власт ће изаћи на изборе, а сви који су против ће их бојкотовати.

„Уверен сам да је нас који смо против власти више. Али морамо бити свесни и искушења која нам предстоје. Врло брзо ће доћи моменат када ће амбасадори у Србији, бриселски званичници и европски министри од нас тражити да ипак изађемо на изборе. Мене то много не брине, ја сам ту болест ‘прележао’, и то у много тежој форми, када сам био шеф дипломатије и председник Генералне скупштине УН. Ја сигурно нећу попустити, и надам се да ћемо у СЗС у том тренутку остати јединствени и да нико неће подлећи притиску“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће бојкотом опозиције легитимитет власти бити нарушен, а да ће Запад од Вучића тада тражити да заврши обећано, односно да потпише споразум којим би се Србија трајно одрекла Косова и Метохије и омогућила чланство Приштине у УН.

„Тада би снагом коју смо добили у бојкоту требало да га спречимо у томе, тако да он у очима Запада изгуби употребну вредност коју има сада. А након тога, када на улици буде довољан број грађана, странци ће му послати свилен гајтан – у виду захтева за демократске изборе, јер на таквим он не може да победи”, закључио је Јеремић.

Лутовац је рекао да је власт пристанком на разговоре са опозицијом на Факултету политичких наука признала да нема услова за слободне изборе, јер се не би разговарало о тим условима да они постоје.

„Ми тражимо оно што нам припада, а то су слободни избори. Ако то не дају, наше је право да бојкотом и грађанском непослушношћу брзо дођемо до услова за фер изборе“, навео је Лутовац.

„Бојкот ће бити успешан ако на изборима не буде учествовао СЗС, а било би добро да нам се придружи и Покрет слободних грађана. Ми смо 99 одсто близу одлуке да бојкотујемо изборе и надам се да ћемо остати јединствени, јер ће режим покушати да нас разједини“, рекао је Лутовац.

Лутовац је истакао да ће СЗС, ако изађе на непоштене изборе 2020. године, изгубити поверење грађана и кредибилитет, а режиму ће дати легитимитет и опозиција ће изгубити и председничке изборе 2022. године, чиме ће Вучић добити још седам година власти.

„Ово није битка за посланичка и одборничка места, него за поверење грађана. Ако бојкотујемо изборе, ми ћемо то поверење учврстити и моћи ћемо да победимо на слободним изборима који ће уследити. Одлука СЗС мора бити јасна и недвосмислена“, рекао је Лутовац.

Руси сравнили за земљом терористички војни камп. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА