Најновије

ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ МЕРКЕЛОВОЈ: Трамп из Немачке повлачи 35.000 војника и шаље их у Пољску!

Амерички председник Доналд Трамп оштро је упозорио немачку канцеларку Ангелу Меркел да би САД могле да повуку своје трупе из Немачке и пребаце их у суседну Пољску!

Меркел и Трамп (Фото: Јутјуб)

Овај потез би и дефинитивно значио крај савезништва на релацији Вашингтон-Берлин, који је почивао на односима изграђеним после слома фашизма на крају Другог светског рата.

Штите Немачку

Шеф Беле куће је упозорење канцеларки Меркел, која се суочена са здравственим проблемима свом снагом упиње да до краја изгура четврти мандат на челу владе, послао преко Ричарда Гренела, амбасадора САД у Берлину. Амбасадор Гренел је у неколико наврата отворено говорио о пребацивању америчких трупа из Немачке у Пољску, што су немачки медији и стручњаци окарактерисали као вешту ПР стратегију.

"Увредљиво је претпоставити да ће амерички порески обвезници наставити да плаћају 50.000 америчких војника у Немачкој, док Немци средства из буџета троше на домаће програме", навео је амбасадор Гренел.

Он је био близак сарадник Џону Болтону, Трамповом саветнику за националну безбедност, док је овај био амбасадор САД при УН.

"Само радим оно што председник Доналд Трамп захтева од мене, а он је био врло јасан", одговорио је Гренел на примедбу да се ради само о претњи без конкретних планова.

Озбиљна ситуација

У причу се онда преко друштвених мрежа укључио и Трамп, па је ситуација постала врло озбиљна. Председник је ретвитовао поруке сенатора Ренда Пола и своје саветнице Кимберли Гилфојл, у којима они заузимају чврст став према финансирању НАТО. Подсетимо, на прошлогодишњем самиту Алијансе је уговорено да земље чланице издвајају два одсто БДП за финансирање НАТО, а Немачка, једна од најбогатијих држава света, издваја тек 1,36 одсто.

Трамп је у јуну на састанку са Анџејем Дудом, председником Пољске, рекао да подржава идеју да се у ову земљу из Немачке за стално пребаци 1.000 америчких војника.

Кући да носи нуклеарке

Дитмар Барч, шеф одборничке групе левице у Бундестагу, рекао је да би Америка, уколико се одлучи да повуче своје трупе из Немачке, требало да са собом понесе и своје нуклеарно оружје:

- И наравно да би Америка нуклеарно оружје требало да однесе кући, а не у Пољску. То ће изазвати нову драматичну ескалацију у односима с Русијом, што дефинитивно није у интересу Немачке и Европе.

Америчке трупе у Европи

1. Немачка 35.116

2. Италија 12.903

3. В. Британија 9.173

4. Шпанија 3.395

5. Белгија 1.062

6. Норвешка 634

7. Холандија 409

8. Грчка 388

9. Шведска 246

10. Португал 232

11. Мађарска 198

12. Пољска 163

13. Румунија 103

Остали 298

Укупно 64.320

Радикални исламисти одсекли главе двојици војника! Откривено зашто прибегавају овим језивим методама! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА