Најновије

РУСИ ШАЉУ ЈОШ ТЕНКОВА У СИРИЈУ: Асадова војска спремна за напад!

Сиријска војска појачава своје јединице, за које се очекује да ће ускоро учествовати у антитерористичкој офанзиви у северној Хами и јужном Идлибу. Локалне и руске агенције кажу да је покретање кампање која има за циљ ослобађање јужног џепа терористичке енклаве и града Кан Шејкун, при чему ће руски тенкови чекати кретање на бојном пољу.

Руски тенк (Фото: mil.ru)

Сирија је послала велики конвој елитних снага и војне опреме јужно од провинције Идлиб као резултат следеће антитерористичке офанзиве, јавио је у понедељак локални АМН, напомињући да шаље војна појачања.

Ново распоређивање сиријске војске у Идлибу долази недељу дана након што су владине снаге најавиле наставак антитерористичких операција у покрајини, реакција на поновљена кршења примирја од стране терористичких група које су покренуле спорадичне нападе на стамбена подручја у суседним градовима и на линијама фронта владиних снага.

У том контексту, сиријске снаге су током недеље успеле да поврате контролу над неколико локација у јужном Идлибу и суседној Хами, као што су Тал Мeлах, Ал Јабинa, Хасрај, Ал Арбаин, Ал Закатa, Ал Сакерa и Ал Џеста.

Русија шаље тенкове у Сирију

У случају да екстремисти и даље врше оружане провокације, руска влада је изразила подршку могућој офанзиви у Идлибу. Последњих дана Москва је послала више оружја и тенкова у Сирију.

Руски брод Азов 151 класе Ропуча, пун војних тенкова и оклопних транспортера, сликан је у понедељак док је пролазио Босфорски мореуз, крећући се ка Средоземљу, где Москва има морнаричку базу Тартус у западној Сирији. Овај брод је део конвоја Сирија Екпрес од 2015. године, превозећи војну опрему и оружје до сиријске војске.

Руска војна појачања подударају се са припремама Сирије за контратерористичке операције у Идлибу, последњем великом упоришту терористичких и оружаних група у арапској земљи, чије би пуштање означило крај рата у Сирији.

Москва је више пута изразила подржала офанзиву на терористе у Идлибу и одбацила притисак западних земаља да спрече антитерористичку операцију Сирије и Русије на овом подручју арапске државе.

Сиријски министар спољних послова Валид Ал-Моалем рекао је крајем јула да Дамаск већ контролише више од 80% територије и поновио спремност сиријске владе да поврати контролу над целокупном територијом Сирије.

Што се тиче Турске, иако Анкара формално протестује против активности сиријске војске, она на терену ништа не предузима како би спречила владине снаге да продру у Идлиб. Турска је тренутно заокупљена преговорима са Сједињеним Државама о стварању такозваног безбедносног коридора дугог 30 километара јужно од турске границе са Сиријом, из којег би се курдске снаге ЈПГ морале повући у пустињу на југу. Да ли ће овај споразум бити спроведен тешко је предвидети, јер се Курди, како се очекује, одбијају да се повуку.

У међувремену, успех је постигнут у преговорима Москве и Анкаре у провинцији Рака, где је 10 насеља прешло под владину контролу без испаљеног метка.

"Десет насеља у сиријској провинцији Рака нашло се под контролом легитимне владе земље. У току једног дана потписано је 10 споразума који ће бити под надзором легитимне владе САР ”, наводи се у документу који је објавило руско Министарство одбране.

Споразуме су потписала насеља Ајед-Кабир са 1,2 хиљаде становника, Абад са 3,2 хиљаде становника, западни, источни, јужни и северни Ел-Таура са укупним становништвом од 8 хиљада људи, северни и западни и јужни Саф-Сафе са укупно са 1,3 хиљаде становника, а Хнедеи са 6 хиљада становника потврдио је представљање заједничке руско-турске комисије у Сирији. То су арапска села из око Табке и оближње ваздушне базе, што сугерише да ће целокупно подручје контролисати Дамаск. Турска очигледно не смета и довољно је повући курдску војску одатле, уколико још увек буде присутна.

Радикални исламисти одсекли главе двојици војника! Откривено зашто прибегавају овим језивим методама! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА