Најновије

АНАЛИЗЕ ЕКСПЕРАТА: Колики су потенцијали војне сарадње на линији Москва - Анкара?

Турски министар одбране Хулуси Акар најавио да ће ускоро почети друга етапа испоруке руских ракетних ПВО система С-400 „Тријумф“ овој земљи. Москва ће испоручити све уговорене системе до краја априла 2020.године. Руски војни експерти сматрају да се назире потписивање капиталног уговора када је у питању и набавка борбених авиона. Турци немају другу алтернативу него да се обрате Москви када су у питању летелице 4++ и 5 генерације. Није искључена ни заједничка производња борбених авиона.

Тајип Ердоган и Владимир Путин (Фото: tccb.gov.tr)

Турски министар одбране Хулуси Акар је у диретном преносу телевезијског канала НТВ рекао, да ће у блиском временском року из Русије стићи елементи за другу батерију противваздухопловног ракетног система С-400 „Тријумф“. Наиме, ради се о другој етапи испоруке. Прва етапа је завршена 25 јула ове године. Москва ће испоручити све уговорене системе С-400 „Тријумф“ до краја априла 2020.године-преноси руски интернет портал РТ. 

Споразум Москве и Анкаре о набавци четири дивизиона ПВО система С-400 потписан је 2017.године. Укупна цена уговора износи 2,5 милијарди америчких долара, од чега је 55% од укупне суме покривено кредитним средствима које је обезбедила Москва. Како је више пута отворено истакао турски председник Реџеп Тајип Ергдоган, ракетни системи С-400 „Тријумф“ су неопходни да се озбиљно оснажи далекометни ешелон противваздухопловних јединица турске армије.

У понедељак 12.августа, турски новински лист Yени Сафак је саопштио, да Анкара озбиљно разматра набавку руских вишенаменских борбених авиона 4++ генерације Су-35. Како пише овај лист, ове летелице се спомињу као могућа алтернатива уколико дође до дефинитивног раскида посла око набавке америчких авиона пете генерације Ф-35.

Напомињемо да САД захтевају од Турске да одустане од набавке руских система С-400 „Тријумф“. Уколико се нешто тако не деси, САД упозоравају Турску да ће бити искључена из програма Ф-35 у оквиру којег треба да добије контингент од чак 100 ових апарата. Међутим Ердоган сматра да ове претње САД нису од критичне важности по одбрамбену моћ турске армије.По његовом мишљењу, одсуство америчких ловаца пете генерације „неће наштетити одбрамбеном систему земље од потенцијалних претњи“.

У Анкари сматрају да потребе турског ваздухопловста када је у питању набавка савремених борбених авиона, може да обезбеди други инострани партнер. Тако је пре нешто више од три месеца турски министар спољних послова Мевлуд Чавушоглу рекао, да уколико дође до најгорег сценарија када је у питању набавка савремене борбене технике „Турска обезбедити своје потребе на другом месту, тамо где буду понуђене најбоље технологије“.

Око ових тема саговорник интернет портала РТ је био новинар часописа „Арсенал Отечества“ и војни експерт Дмитриј Дрозденко. Деловање САД ка Турској све више поприма облик отворених санкција, без обзира на чињеницу што је ова држава члан НАТО савеза у коме игра значајну улогу.

„Са становишта Анкаре, Сједињене Државе се понашају изразито непринципијелно : Турска, заједно с другим државама инвестира у програм Ф-35, али јој Вашингтон неће испоручити оно што јој припада. САД су по ко зна који пут издале своје савезнике. Турска је лишена законских права због поштовања договора са Русијом и жеље да води независну политику “, рекао је Дрозденко.

Крајем априла ове године, генерални директор „Рособоронэкспорта“ Александар Михејев је рекао, да су Москва и Анкара започеле рад на заједничком развоју ваздухопловних система, не прецизирајући о чему се ради. Међутим, већ сутрадан је његов заменик Сергеј Ладјигин рекао, да државна корпорација проводи са Турском „консултације“ који се тичу авиона 4++ и 5 генерације.

Ове изјаве првих људи државне корпорације „Рособоронэкспорт“ су се могле чути и на великом сајму наоружања и војне технике ИДЕФ 2019 који се одржава у Истанбулу. И оквиру овог сајма Русија је турским посетиоцима представила више од 450 модела савремене борбене технике и наоружања, укључујући и макету авиону Су-35. Недуго после тога, у јулу месецу ове године, први човек корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов је рекао да је Москва спремна да испоручи ове авионе, уколико из Турске стигне одговарајућа понуда.

Су-35 је дубоко модернизовани супер-маневарбилни вишенаменски ловац 4++ генерације који је конструисан уз помоћ технологије пете генерације. Небеску крстарицу карактерише веома квалитетна авионика која за основу користи комплексни компјутерски информационо-командни систем, нови радар, моторе АЛ-41Ф1С са плазменим системом сагоревања увећане снаге и управљивим векторима потиска. Ови мотори по својим карактеристикама могу да се примене и на ловцима пете генерације, јер обезбеђују надзвучну брзину без допунског сагоревања.

Руски потпредседник владе и др техничких наука Јуриј Борисов је назвао 35-ицу једним од најбољих оперативно-тактичких борбених авиона на свету. Недавно је своје борбене способности овај авион потврдио и у Сирији. У арапској републици су посаде на авинума Су-35 изводиле високопрецизне ударе по широком спектру терористичких циљева на земљи, али и обезбеђивале ловачку заштиту тактичким бомбардерима ВКС.

„У овом моменту Су-35 представља најсавременији борбени авион који се налази у оперативној употреби, изузимајући наравно ловце пете генерације Су-57. Код овог авиона су до максимума исцрпљене могућности летелица четврте генерације, посебно када је у питању носивост убојног терета и борбени радијус. Авион је развијен на бази ловца Су-27 од кога је наследио висок ниво поузданости. Без икакве сумње, Су-35 има изванредне потенцијале за извоз“ – рекао је за РТ оснивач портала Милитарy Руссиа Дмитриј Корњев.

Данас, Ваздушно-космичка војска (ВКС) располаже са нешто више од 100 апарата Су-35. У последњих неколико година руска војна индустрија је закључила неколико великих извозних уговора са НР Кином (24) и Индонезијом (11). У овом моменту Москва води интензивне преговоре око испоруке ових авиона још једном традиционалном купцу савременог руског наоружања са простора Блиског истока – Египту. Према појединим информацијама који долазе од неименованих извора из војних кругова, Каиро жели да набави две ескадриле ових изузетних авиона.

Диверзификација набавке

Експерти сматрају да Анкара заиста има јединствену шансу да у Русији купи контингент авиона Су-35 али других типова савремених борбених авиона. Истовремено, они напомињу да је дугорочна сарадња са Руском Федерацијом и делимична локализација производње авиона у интересу Турске.

„У овом часу Анкара са Москвом води преговоре око евентуалне производње компоненти за систем С-400 „Тријумф“ која би се реализовала на територији Турске. Скоро слични услови би били везани и за евентуалну испоруку борбених авиона. Не треба заборавити да под Ердогановом власти ова земља улаже озбиљне напоре да подигне своју војну индустрију“- истиче редовни професор на Академији војних наука, и научни сарадник вишег ранга Центра за политичка истраживања у Русији – Вадим Козјуљин.

Он је подсетио да од 2011. године компанија Туркисх Аероспаце Индустриес (ТАИ) учествује у склапању америчких лаких ловаца четврте генерације Ф-16 Фигхтинг Фалцон Блоцк 50, који представљају основну борбену компоненту турског ратног ваздухопловства. Од 2013.године Анкара ради на пројекту развоја сопственог ловца пете генерације под ознаком ТФ-X. У јулу месецу ове године овај пројекат је представљен на ваздухопловном сајму у Ле Буржеу са макетом у природној величини. Серијска производња овог авиона и испорука јединицама турске армије је планирана за 2029.годину.

„Укупни напори Турске да сопственим снагама осавремени своју војску су похвални, међутим основно је питање колико то може урадити без иностране технолошке помоћи.  Постоји велика могућност да у том послу одлучујућу улогу одигра Русија. Наиме, тешко је веровати да држава која није развила сопствени авион четврте генерације, може од нуле да направи летелицу пете генерације. У овом моменту технологију за пуно комплетирање ловца пете генерације поседују само САД и Русија, а овим двема државама се ускоро могу придружити још само Кина и ЕУ“- наглашава Козјуљин.

Слични мишљење дели и војни експерт Дмитриј Дрозденко. По његовим речима, Анкара ће у средњорочној перспективи покушати да уђе у клуб земаља који поседују авионе пете генерације. Рупу у недостатку врхунских технологија за реализацију овог циља, Турска ће морати да попуни активном сарадњом са једном од водећих држава када је у питању производња авиона. Са обзиром на тренутну ситуацију на релацији САД-Турска која се по различитим проценама неће поправити у догледно време, овој држави је једино Москва остала као партнер који нема алтернативу ако жели авион пете генерације.

 „Анкара жели да спроводи самосталну спољну политику, али без диверзификације у набавци наоружања тако нешто није могуће. Постоји велика вероватноћа, да ће у наредним годинама бити закључен још један капитални купопродајни војно-технички уговор између Русије и Турске. Штавише, ова сарадња ће бити обострано корисна. Москва ће добити могућност да оствари екстра зараду и успут повећа кредибилитет својих производа на глобалном нивоу, док ће се Турска коначно ослободити зависности од западног увоза“, резимирао је Дрозденко.

Северна Кореја прекинула преговоре са Јужном Корејом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА