Најновије

Антируска пропаганда у серији Чернобил - ђаво је у детаљима

Погледавши серију Чернобиљ у продукцији америчког ХБО-а не могу а да не напишем свој скромни суд у истом.

Сцена из серије (Фото: Јутјуб)

Пише: Милош Ђурин, потпредседник Демократске заједнице младих Европе

У тексту се нећу бавити самом несрећом и њеним узроцима, да ли је дошло до тога грешком оператера или неисправног систетма, нити поседујемо довољно чињеница, нити сам компететнан да о томе пишем, нека свој суд о томе дају наука и историја. 

Оно на шта бих се осврнуо јесу детаљи серије, јасно и прецизно одрађена анти-руска пропаганда, који гледаоцу просто усађује негативна осећања према Русији и Русима.

1. Прва ставка у коју дубоко верујем да нема везе са чињеницама јесте сцена где голи рудари копају канал испод електране. Сцена служи како би се руски народ представио некаквим дивљацима, који не маре и не хају за правила и прописе, већ су представљени као некаква стока која гола извршава команде. Сцена такође служи да покаже да руској држави грађани су тотално небитни и само су број и ништа више.

2. Алкохол, тај већ клише који се тиче Руса у филмовима и серијама америчке продукције. Али оно шта боде очи јесте то што је руска војска представљена као константно пијана и то чак и док извршавају задатке у Чернобиљу. Да ли верујем да Руси пију,да. Да ли верујем да и војници пију,да. Али оно у шта не верујем, а намерно је убачено јесте то да војници пију док је читава држава, а и континент угрожен катастрофом. Пре сам мишљења да ни кап алкохола у том тренутку није могло да се нађе тада у рукама војника и да би казне биле и више него драконске, већ да су пијани бауљали около и извршавали тако задатке.

3.  Следећа сцена која служи да оцрни слику гледаоцу о Русима јесте поткупљива медицинска сестра и примање мита у Москви. Да ли ико може да поверује да је трудница слободно ушетала у болницу где су озрачени радници довезени, да је слободно могла да поткупи медицинске сестре како би ушла, а потом да данима иде из собе у собу и прати свог болесног мужа. Прво, ти радници, превежени у Москву, верујем да су били стационирани у војним болницама, где је приступ њима био тотално искључен и немогућ и да су лекари и медицинксе сестра и евентуално специјални истражитељи њима имали једини приступ. Али серија намерно то представља другачије. Прво да покаже да систем руски не функционише, да је у болницу могао да ушета ко је како хтео и да ради шта је хтео,а такође битна сцена јесте та поткупљивост медицинских сестара. Да покажу гледаоцу да ће се за паре сваки руски грађанин продати и издати наређења.

4. Веома битна ставка у серији јесте та да град Припјат није био евакуисан данима и да је држава намерно жртвовала своје грађане како би се сакрила катастрофа. Оно шта се мора рећи, а серија перфидно крије јесте да се несрећа догодила у 1:23 часова, а да је евакуација почела већ у 11:00 часова наредног јутра. Мислим да ниједна држава не би била физички у стању да раније одреагује. Али творци серије намерно пласирају то како руској држави грађани су на последњем месту и да тотално не брину и не маре за њих. 

5. Ставка које се наставља на претходну, али опет мора се издвојити јесте та да је у серији приказано како када су Немци измерили присутност радијације, немачкој деци је забрањено да се играју напољу, а иду кадрови како се руска деца за то време играју у Припјату, граду поред електране. Сцена служи да покаже како је западном човеку, битно здравље и брига за сопствену децу, док у исто време Руси су немилосрдни и свесно жртвују сопствену децу. Да се покаже да се западном човеку може веровати, да ако чува сопствено дете сутра ће и о гледаочевом детету бринути, док је циљ да се Руси тотално дискредитују причом па каква ми сарадња и партнерство са њима треба, ако они сопствену децу жртвују, шта ће сутра урадити са мном или мојим дететом?!

6. Оно шта се у серији провлачи јесте то како је руска држава покушала да од грађана а и читавог света сакрије катастрофу. Ова тема јесте за дубоко анализирање са моралним погледом на ствар. Али оно шта се мора рећи јесте да се слична катастрофа ако не и гора десила у САД-у, а да се ни дан данас не зна тачан датум несреће и које су последице исте. Једино шта се зна, јесте да се несрећа догодила у САД-у, између 12 и 26. јула 1959.године у Санта Сусани. О чињеницама које су претходиле несрећи и последицама по становништво се ни дан данас ништа не зна. Изгледа да америчка влада уме боље да сакрије своје прљаве тајне.

7. По мени веома битна улога у серији, лик белоруске научнице Улане Комјук, који је иначе измишљен, али са веома битном намером је у серији убачен. Белоруска научница је представљена као стручна, компетентна, она пркоси властима у Моксви, пркоси КГБ-у од кога бива и хапшена. Циљ лика Улане Комјук јесте да западном гледаоцу Белорусе представе као другачије од Руса, као народ ближе западном свету, као неког ко пркоси „лудацима” у Моксви. Лик Улане Комјук је симбол да ће запад у наредним годинама покушати да Белорусију отме из руског света и окрене је против Русије. 

Свој суд рекох, да у скромним могућностима неким гледаоцима скренем пажњу на намере и циљеве креатора серије. Нажалост, мој домет је мали, а серија је успела у замисли твораца, Русија и руски народ су још више оцрњени константном пропагандом која се води из западног света. 

Како је Велимир Илић открио мрачну тајну Александра Вучића погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА