Најновије

"КУРЈАК" УСКОРО СТИЖЕ! БИЋЕМО МОЋНА СИЛА НА БАЛКАНУ! Србија прави једно од најмодернијих борбених возила (ВИДЕО)

Компанија наменске индустрије "Србоауто" из Остружнице код Београда приводи крају радове на развоју борбеног возила "курјак", које ће бити једно од најсавременијих и најбоље опремљених вишенаменских возила у свету.

"Курјак" ће бити прикључен новом српском наоружању "БРДМ-2" (Фото: Јутјуб)

"Kурјак" ће имати тенковски оклоп, да га ниво противоклопне и противминске заштите изједначава с тенком Т-84, да ће имати топ калибра 30 милиметара, као и да ће имати велику проходност и амфибијске могућности, јер ће моћи да плови брзином од 10 километара на час.

"Свеукупно, перформансе "курјака" за трећину су боље од свих конкурената у свету", кажу у "Србоауту", наводећи да се ово возило ради у сарадњи са чувеном компанијом "АДГ мобилити" из Јужне Африке.

Додају да је 90 одсто посла завршено и да ће најкасније за 16 месеци бити направљени први примерци.

Директор "Србоаута" Предраг Томић каже да ће "курјак" објединити готово све капацитете и знање војних установа, института и фабрика.

"Курјак" је "хај-тек" пројекат у пуном смислу речи и подухват којим одбрамбена индустрија прави огроман технолошки скок. Комплетно знање је купљено од јужноафричке компаније, која има огромну репутацију у свету развоја борбених возила", каже Томић.

Он је истакао да је ово "велика шанса за државу да заокружи процес развоја и производње овог возила, које ће не само имати пролаз у свету, већ ће појачати и моћ наше војске".

“Курјак" је замишљен као извиђачко, командно или борбено амфибијско војно и полицијско возило,а превозиће осам војника.

Погон шест пута шест и независно вешање омогућавају му проходност на свим теренима - може да "прескочи" ров ширине 1,5 метара, вертикалну препреку високу 60 центиметра и уздужни нагиб од 70 степени, а на копну може да се крехе брзином од 115 километара на час.

Прочитајте ОВДЕ драматичан апел француског хуманитарца.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА