Најновије

УРАДИЋЕ СВЕ ШТО ПУТИН КАЖЕ: Ево како Русија шири утицај на три континента уз помоћ приватне армије!

Да је Русија увелико присутна у Централноафричкој Републици, није тајна. Улице су пуне пропагандних плаката на којима пише "Русија: руку под руку са вашом војском!"

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Локална радио станица пушта руске баладе и часове руског језика. Нови регрути у војсци се обучавају на руском, користе руско оружје. Али руска кампања у овој земљи разореној ратом није нимало искрена, јер користи комбинацију војних плаћеника и паметних односа са јавношћу како би се повећао утицај Москве, надмашили ривали и поново се Русија представила као главни играч у региону.

Ову амбициозну вожњу у срце Африке спонзорише Јевгениј Пригожин - олигарх толико близак Кремљу и руском председнику Владимиру Путину, да је познат као "Путинов кувар".

САД су га санкционисале због финансирања Интернет агенције за истраживање која се умешала у председничке изборе 2016. године. Пригожинов конгломерат укључује компанију под називом "Лобаyе Инвест" која финансира радио станицу у Централноафричкој Републици (ЦАР). Такође финансира обуку војних регрута у ЦАР од стране око 250 руских плаћеника, а још више их је на путу.

"Лобаyе Инвест" заузврат добија издашне концесије за копање у рудницима дијаманата и злата у земљи препуној природних богатстава, минерала и племенитих метала.

Пригожин се сматра оснивачем "Вагнера", организације приватне војске чији су војници већ познати по учешћу у ратовима у Сирији и источној Украјини.

Један од његових саучесника, војни ветеран Дмитриј В. Уткин води ту компанију.

“Ја сам плаћеник, 90 одсто запосленика компаније су као ја, мотивише их новац”, рекао је бивши плаћеник "Вагнера" у разговору за Си-Ен-ЕН.

Он је ратовао у Сирији, а представио се као "Олег".

“То је борбена јединица која ће учинити све што Путин каже”, каже "Олег".

То је оптужба коју Кремљ негира. Путин је у јуну о плаћеним војницима у Сирији рекао:

"Ти људи ризикују своје животе и у великој мери то је допринос у борби против тероризма ... али то није руска држава, није руска војска”.

Али аналитичари кажу да је незамисливо да би "Вагнер" постојао без Путиновог одобрења. Заиста, његов камп за обуку у Молкину на југу Русије повезан је са руском базом специјалних снага, коју чувају редовни војници.

"Једини начин да се уђе у 'Вагнерове' бараке јесте кроз пролаз којим управља руска војска, зато што оне заправо припадају руским специјалним јединицама", наводи Си-Ен-Ен.

Пригожин је раније негирао да је повезан са "Вагнером".

Нити он, нити било ко из његових компанија није хтео да говори, али чини се да је након придобијања богатстава у Украјини и Сирији олигарх окренуо пажњу ка Африци, са различитим сарадницима и компанијама подружницама које раде у Либији, Судану и Централноафричкој Републици.

Валериј Захаров, бивши војни обавештајни официр који је ратовао у Чеченији 1990-их и сада је задужен за обуку војске у Централноафричкој Републици.

Он своју улогу види на једноставан начин.

“Русија се враћа у Африку. Били смо присутни у многим земљама за време Совјетског Савеза, а Русија се враћа на исти положај. Још имамо везе и покушавамо да их поново успоставимо”, рекао је он.

Међутим, он тврди да ради за Централноафричку Републику, а негира да икакве везе са тим имају Пригожин и "Вагнер".

Али његова улога у земљи је помало нејасна. Захаров јерекао да ради као саветник за безбедност председника Централноафричке Републике Фаустина Туадеру.

“Исплаћује ми плату, дакле, радим за њега”, рекао је Захаров.

Тврди да се никада није срео са Пригожином и инсистира на томе да "Вагнер" не послује у ЦАР. Али, Си-Ен-ЕН је прибавио документе који показују да је Захаровог макар једном исплатила једна од Пригожинових компанија "М-Финанс" у јулу 2018. године.

Председник Туадеро је рекао да Русија пружа подршку његовој војсци, али је рекао да она нема утицаја у другим секторима.

Међутим амерички медиј је објавио документе који показују да је "Лобаје Инвест" освојио права на копање на седам локација за тражење дијаманата и злата.

Си-Ен-Ен је посетио и место Јава где се налази велики рудник злата, а где су становници рекли да су Руси почели да долазе пре више од годину и по дана.

"По напуштању Јаве видели смо џип без регистрације и четири мушкараца унутра, неуобичајен призор у тој области. Аутомобил се одвезао док смо прилазили, а тројица од четворице мушкараца су крили лица од камера. Возило се поново појавило близу наше базе у оближњем граду и опет пројурило кад смо га видели. Локални шеф полиције је рекао да их је саслушавао и потврдио је да су Руси. Са фотографија које смо видели, препознали смо једног од њих као преводиоца који ради за једну од компанија Пригожина".

Ширење утицаја и богаћење

Руски плаћеници први пут су се појавили у Украјини 2014. године. Од тада су се проширили на три континента, често циљајући нестабилне земље, где Русија покушава да појача свој утицај. Приватне војне компаније званично су забрањене у Русији. Тешко је тачно проценити колико има приватних плаћеника.

Међутим, Си-Ен-ЕН је независно потврдио да их има најмање неколико стотина.

Многе земље у којима су активни руски плаћеници имају велике залихе природних ресурса. У Судану и ЦАР, компаније повезане са Пригожином имају право на истраживање рудника злата и дијаманата. У Сирији су плаћеници "Вагнера" осигуравали нафтна поља у замену за проценат профита.

Прочитајте ОВДЕ шта је Сергеј Шојгу рекао о постављању руских ракета у Европи и Русији.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА