Најновије

ЗА ЛИКВИДАЦИЈУ СЕ НЕ ЖАЛЕ ПАРЕ: Атентат на Бека плаћен 500.000 евра, убиство Мише Огњановића 300.000 евра!

Налогодавци су атентат на бизнисмена Милана Бека (58) платили 500.000 евра, а новац за његову главу издвојили су кругови којима је сметао у послу, каже извор из српског правосуђа, који наводи да за Бекову главу конкуренти нису жалили пара, а да су за атентат ангажовали професионалне убице.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

- Бека је хтео да уклони неко са ким је имао нерашчишћене рачуне у вези са пословима и коме је стајао на путу. Некоме је сметао као конкуренција и због тога су ангажоване плаћене убице - каже извор.

И за убиство адвоката Драгослава Мише Огњановића (57), браниоца Луке Бојовића, ангажоване су професионалне убице.

- Убиство Огњановића вероватно је плаћено 300.000 евра. Наручилац је из кругова којима је сметало то што је брани већи број људи из криминогене средине и што је имао важне информације. Такође су мислили да ће код њега наћи важна документа, али полиција их није нашла - каже Божа Спасић, бивши оперативац Државне безбедности.

Он истиче да је убиство Огњановића толико коштало јер је он био представник бранше и мета високог ранга.

- Од мете зависи и цена убиства. Уколико је у питању неки бизнисмен или крупан нарко-дилер, цена је и неколико стотина хиљада евра. У том случају се ангажују плаћене убице, које никад и не сазнају ко је наручилац, а одмах се склањају у иностранство. Наручилац никад не жели да буде доведен у везу са убиством - истиче Спасић. 

Како наводи, цена убиства варира у зависности од тога ко је мета и колико људи учествује у послу.

- Ако је у питању неки ситнији нарко-дилер, који шефове превари у послу за неколико килограма дроге, онда га уклањају за опомену другима. Плаћене убице добијају тада 10.000 до 15.000 евра. На тарифу утичу бројни фактори, као и то колико особа учествује у послу. Убице се после склањају у Словачку, Чешку, Немачку, Шпанију или Јужноафричку Републику - напомиње саговорник.

Чисте и подмећу трагове 

- Најосновније је да убица не остави траг на месту злочина и у возилу. Склањају се обично цигарете, биолошки трагови, а друга фаза је уништавање аута и тада се уништава оружје. Мада се догађа да у таквим ситуацијама, „чистач“ остави друго оружје да би заварао траг. Онда су једни меци у жртви, а други у ауту. Потом се убица води у „штек“, где му се скида одећа и барутни трагови уништавају хемикалијама. И то се спаљује далеко од места убиства. Тада више нема више опасности за убицу - наглашава Спасић.

Убиства у вези са грађевинском мафијом

Адвокат Марко Ницовић каже да се све чешће наручују убиства у вези са грађевинском мафијом.

- Ту су цене исто врло високе. Цена зависи од тога колико су крупне рибе у послу. Могу да иду од 50.000 евра па навише - наглашава Ницовић.

Он наводи да се плаћене убице највише користе у окршајима зараћених криминалних кланова.

- Они се регрутују из редова бивших припадника паравојних формација, некадашњих војника или полицајаца. Обично се доводе са стране, са периферије великих градова, а имају велико искуство у руковању оружјем и експлозивом - истиче Спасић.

Спасић напомиње да су најмање плаћена убиства нижег ранга, када су мете брачни другови или супарници.

- Тада се обично ангажују аматери из редова криминалаца, којима се плаћа око 5.000 евра. У тим случајевима се лакше откривају починиоци и налогодавци - истиче он.

На цену ликвидације утиче и то колико је компликовано извршити убиство, прикрити доказе, побећи са лица места или из државе, али и могућност хапшења, наводи Спасић.

- Ризик је урачунат у цену. У земљи тренутно имамо неколико десетина обучених и припремљених професионалних убица и они су на располагању наручиоцима. Не треба заборавити да они долазе из других крајева света, по поруџбини кланова. 

До професионалног убице је тешко доћи. Мора се знати контакт који припада подземљу и који се бави другим криминалним радњама и преко тих посредника се долази до везе са плаћеником. Он обично има такозваног менаџера, јер избегава да се појави пред наручиоца. „Менаџер“ је обично помагач - каже Спасић.

Прочитајте ОВДЕ  како то Вашингтон и Лондон перу руке од ОВК.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА