Најновије

НОВИ ПЛАНОВИ ЗАПАДА: На јесен могућ сусрет званичника Београда и Приштине у Белој кући!

Вашингтон би могао на јесен да организује сусрет у Белој Кући са званичницима Приштине и Београда, каже стручњак за Западни Балкан Дин Пинелес.

Александар Вучић и Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Он је у тексту за "European Western Balkans" који преноси "Коха Диторе", казао да би амерички председник Доналд Трамп могао сазвати сусрет сличан ономе који је организовао некадашњи председник САД Џими Картер 1978. године, када је постигнут историјски договор измедју Египта и Израела.

- Ако су Египат и Израел могли да постигну трајан договор након оружаних сукоба и дуготрајних непријатељстава, онда постоји нада да Србија и Косово могу учинити то исто - написао је Пинелис.

Као услов, пише он, након сазивања самита, нова косовска влада морала би да укине таксе на српску робу, а Србија би морала да пристане на суспензију кампање против Косова. Такође, сматра да ће Трамп жестоко реаговати уколико Србија и Косово не постигну договор до фебруара.

- Дакле, ово је Трампова потреба за јасном ситуацијом на Балкану, када се суочава са изборима 2020. године. Трампа не занима шта ће Тачи и Вучић потписати - сматра Пинелс.

Успех сусрета на највишем нивоу, по његовој оцени, представљао би велики спољнопилитички пробој и оставштину за Трампову администрацију, и могао би да донесе трајни мир Балкану, што би већина нација поздравила.

Лидери Савеза за Србију напустили састанак власти и опозиције! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА