Најновије

ПРОЦУРИЛА НИКАД ВИЂЕНА СЛИКА ТИТА! Нa важан састанак дошао је овакав: За све је крив Стаљин који је послао свог убицу у Београд! (ФОТО)

Председник СФРЈ Јосип Броз Тито присуствовао је редовном састанку КПЈ 1949. године са необичним стајлингом, који је производ једног неуспелих атентата на њега које су покушали Стаљинови људи.

Јосип Броз Тито (Фото: јутјуб)

Дан пре појављивања на састанку са повезом на оку, један човек којег је послао Стаљин пуцао је на Тита из пиштоља из непосредне близине. Тито је успео да се на време сагне, тако да га је метак само окрзнуо по рамену, али се други одбио од зида бацајући опиљке около. Један од њих је погодио је Тита у око.

Подсетимо, Стаљин покушао да убије Тита чак 22 пута, оно што му је Броз поручио ућуткало га је заувек. Најпознатији је, наводно, покушај тровања од стране руских лекара који су били послати у СФРЈ, али су атентатори осујећени у намери и враћени су Стаљину, али у мртвачком ковчегу.

Могућу потврду овог атентата пронашао је историчар Љубодраг Димић састављајући “Зборник докумената југословенско ­совјетских односа 1945.­56″, објављен који садржи 200 досад необјављених докумената из руских архива.

Једна од најмистериознијих ствари везаних за однос совјетског лидера Јосифа Висарионовича Џугашвила Стаљина и Јосипа Броза Тита односи се на наводне покушаје убиства југословенског лидера од стране СССР­а, а легенде кажу да су изведена чак 22 неуспела атентата.

Тај лист подсећа да су многе приче о могућим атентатима на Јосипа Броза Тита остале непотврђене, али, према новооткривеном транскрипту разговора Стаљина и Титовог човека број два Едварда Кардеља, Димић каже да је веома могуће да је пронашао потврду о “медицинском атентату” на Тита.

Сумње у то први је изнео један од људи из Титовог осигурања и његов саборац, генерал Милан Жежељ, а у својој књизи “Брозови страхови” описао је Миладин Адамовић. Наиме, према Жежељевим тврдњама, 1947, када односи Тита и Стаљина више нису били тако сјајни, југословнски маршал се разболео од напада слепог црева, након чега је установљено да мора на операцију. Иако је тада цела једна соба у Титовој резиденцији преуређена у операциону салу, са свим лекарима и другим медицинским особљем, изненада су се појавили руски специјалисти, с поруком да их је лично Стаљин послао да помогну Титу.

Тито их је потом примио, како тврди Жежељ, наводно због тога да се руски вођа не наљути и да се не би додатно заоштрили односи са Кремљом. Остало је забележено и да су операцију заиста извршили Руси, али да Титу после тога није било добро, односно да му се рана загнојила, па се претпоставило да су медицински инструменти којима је оперисан били “затровани”.

Да се ради о покушају атентата закључили су Титови сарадници који су приметили и да се руски хирурзи понашају веома неуобичајено. Према Жежељу, руски лекари су се понашали изгубљено, много су пили и пушили и били веома нервозни, бауљајући припити по резиденцији.

Жежељ их је због тога закључао у собу и позвао Титове лекаре, који су потом успешно обавили нову операцију. Када је та “завера” Стаљина откривена, руски лекари су враћени Стаљину, али у ковчегу.

После неуспелих атентата Тито је Стаљину послао следећу поруку:­ Друже Стаљин, престани слати своје агенте у Југославију с налогом да ме убију. Ухватили смо већ седморицу твојих људи који су намеравали да то учине. Ако се то не обустави, ја ћу бити принуђен да пошаљем човека у Москву и, ако то учиним, неће бити потребно да шаљем другог."

ЦИА заташкала масакр у “Ниш експресу”, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА