Најновије

ИЗБОРИ ИЛИ ПРОДУЖЕТАК КРИЗЕ: Албанци одлучују о распуштању косовског парламента!

Седница на којој ће се расправљати о распуштању косовског парламента, биће одржана данас у Приштини. У зависности од тога каква каква одлука буде била, Косово би могло да иде или на превремене изборе или да добије нову владу.

Скупштина тзв Косова (Фото: Јутјуб)

Како сада ствари стоје, вероватнија је прва опција, тим пре што су се готове све странке у тамошњој скупштини изјасниле да су за излазак на биралишта, након што је доскорашњи премијер и лидер Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај поднео оставку на функцију.

Да би одлука о распуштању скупштине била усвојена, потребна је двотрећинска већина, што је у случају косовског парламента 80 посланика (од укупно 120). О распуштању парламента може да се гласа само једном а, ако таква одлука не буде донета данас, мора бити заказана нова седница.

Тренутно, ситуација је таква да изгледа да овог "бројчаног" проблема не би требало да буде, с обзиром на то да и позиција и опозиција на КиМ заговарају изборе.

То је случај и са тренутно највећом владајућом странком, ДПК на чијем се челу налази Кадри Весељи, који је иначе одбио захтев председника привремених приштинских институција Хашима Тачија да се актуелна ситуација превазиђе избором новог мандатара.

Процене су да би ова странка могла самостално да изађе на изборе ако до њих дође. Разлог томе је, пишу приштински медији, тај што коалицији са странком чији је оснивач Тачи нису најнаклоњеније ни ДСК, али ни опозициони Покрет "Самоопредељење", Харадинајева АБК, али ни социјалдемократе.

Изборе прижељкује и највећа опозициона партија ДСК, на чијем челу је Иса Мустафа, некадашњи косовски премијер, који је "избачен из игре" када је пре две године договорена такозвана "ратна коалиција" на КиМ на челу са Харадинајем.

У исчекивању одлуке да ли ће избора уопште бити, а спекулише се да хоће и да би они могли да буду одржани 29. септембра или 6. октобра, направљене су и прве колиције. То је случај са АБК Рамуша Харадинаја и СДП Шпенда Ахметија, иначе градоначелника Приштине.

Када је реч о осталим странкама, договора још нема, тим пре што коалицијама нису наклоњене ни Алијанса за боље Косово Беџета Пацолија ни НИСМА Фатмира Љимаја.

Када је реч о "Самоопредељењу", врло је извесно да ће њен кандидат за премијера бити и њен лидер Аљбин Курти, па чак иако дође до предизборне коалиције са ДСК Исе Мустафе о чему се у неколико наврата преговарало, али за сада безуспешно.

Да су избори на КиМ на видику сведочи и то што је косовски председник Хашим Тачи јуче разговарао са председницом косовске Централне изборне комисије (ЦИК) Валдете Даком, која је рекла да је ЦИК спремна да организује ванредне парламентарне изборе, иако састав овог тела није компелтан.

Српска листа, која у актуелном сазиву парламента има девет од укупно 10 посланика из редова Срба, одлуку о учешчу на предстојећој седнци донела је синоћ.

Вучић о изборима на КиМ

О изборима на КиМ говорио је и председник Србије Александар Вучић након састанка са државним секретаром САД Мајком Помпеом.

Упитан да ли су Београд и Приштина, након његовог састанка ближи наставку дијалога, Вучић је рекао да се то тешко може очекивати пре одржавања приштинских избора, које очекује 6. октобра, иако још нису расписани.

- То значи, у најбољем случају почетак децембра, али је и пре тога важно да се говори о укидању такси - рекао је Вучић.

Прочитајте ОВДЕшта кажу аналитичари после посете Вучића САД.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА