Најновије

СЕРГЕЈ ПОНОВО ЗАПАЛИО ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ ЗБОГ ЈЕЗДИЋА: Свако се о свом јаду забавио

Aуто-пут „Милош Велики“ свечано је отворен у недељу, али је истовремено у јавности отворена полемика поводом појављивања глумца Ненада Јездића у улози Милоша Обреновића током те вишесатне манифестације коју је државни врх уприличио.

Сергеј Трифуновић (Фото: Јутјуб)

Уз коментаре на друштвеним мрежама „оде и Јездић“ , глумцу није замерена дикција и глума, већ му је замерен став и сврставање на страну напредњака, па је у његову одбрану, уз оцену да је у питању линч, морао да стане чак и председник Александар Вучић.

“Ја желим да се извиним људима који ништа нису криви, а трпели су линч. Ту мислим на Ненада Јездића, на Жељка Јоксимовића, Немању Матића, Горана Бреговића, који су се дрзнули да кажу неколико лепих речи. То могу само храбри и независни људи. Људи који имају своју главу и који не зависе ни од кога. Људи који имају своје каријере и који су остварени…“, рекао је Вучић након састанка са Мајком Помпеом.

Млади редитељ Стеван Филиповић, међутим, каже да до сада није видео и упознао никога ко је из идеала или политичких убеђења подржао или ушао у Српску напредну странку, јер та партија и нема политику, већ представља интересну групу.

“Баш ме брига за Јездића. Не интересује ме пуно ни као глумац, а камоли то кога је подржао. Међутим, ако Јездића узмемо као пример ширег политичког феномена, можемо да констатујемо да за све ове године постојања СНС-а нисам видео да је неко ушао у ту партију (или их јавно подржао) из идеала или политичких убеђења. Из идеала или политичких убеђења улазило се и код радикала 90-их година, али не и у СНС. Пре свега зато што та партија и нема политику, већ је у питању интересна група. С друге стране, остављам простор да је неко презадовољан начином на који та интересна група води државу. Нема ту места чуђењу – велики број грађана, па тиме и колега уметника, био је својевремено врло задовољан и начином на који је Милошевић водио државу, а буквално им је убијао децу“, каже Филиповић.

Глумац и председник Удружења драмских уметника Војислав Воја Брајовић сматра међутим да не треба претеривати у критикама нарочито када је у питању такав врхунски глумац какав је Јездић.

“Знате како каже Александар Поповић - постоје само људи и нељуди. Друге поделе су лажне. Све те наше колеге које се обрћу на ову или ону страну у сваком случају нису нељуди. Без обзира да ли је у питању Мики Манојловић, Аца Берчек, Милан Гутовић, Лаза Ристовски, Сергеј Трифуновић, Ненад Јездић (који је и мој блиски рођак) реч је о барјактарима глуме, врхунским глумцима. Не треба врхунске уметнике сврставати ни на једну страну, а свако има право да изнесе став“, каже Брајовић.

Додаје да чак и да има став о учешћу Јездића у отварању ауто-пута као председник Удружења драмских уметника не би га износио, јер на то, како каже, нема право.

“Можда је било боље ни да ме нисте пронашли, јер је све то потпуно бесмислено“, напомиње Брајовић, док његов колега глумац Бранислав Лечић сматра да Јездић није изашао из оквира професије.

Лечић каже да не треба бити искључив, јер је градња сваког пута у суштини добра ствар, што, како каже, наравно, не значи да ће престати да изражава бунт против онога што чини ова власт, различитим поводима и из различитих разлога.

“Александар Вучић је тај који дели нас као уметнике и нас као народ, иако би требало да у својству председника државе представља оличење толеранције и поштовања за другачија мишљења и ставове. Потребно је, стога, да се ми, Вучићеви политички противници, понашамо и мислимо другачије, уместо да подилазимо самовољи и примитивизму које показује власт“, каже за Данас Лечић и додаје да би  посве другачија ситуација била да су сви уметници прогласили штрајк и бојкот, а да је Јездић то прекршио. „Овако, он је, сигуран сам, имао личне разлоге што је учествовао на манифестацији у организацији режима. Такође, сматрам да није изашао из оквира глумачке професије“, подвлачи Лечић.

Редитељ Александар Мандић каже да није гледао пренос отварања ауто-пута, али сматра да ако је Јездић изговорио само монолог из драме, све критике су смешне.

“Да је Ђилас отворио пут да ли би их било? Тај пут је много већи од наше пролазне политичке аветиње па је тако и почаст коју је Милошу указао тај изванредни глумац изнад и изван тренутног контекста“, истиче Мандић.

На питање како коментарише ангажман глумца Ненада Јездића у отварању ауто-пута и критике на његов рачун које су потом уследиле, редитељ Срђан Драгојевић одговорио је само једном речју „којекуде“, додајући да шири коментар није потребан.

Ништа речитији није био ни Никола Ђуричко, који је уз опаску да је све тамни вилајет, одбио да коментарише колегу Јездића.

“Цитирао бих стару народну, а наш народ је најпаметнији: свако се о свом јаду забавио“, навео је у одговору глумац и лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић.

Управо он је на друштвеним мрежама због постављања написа под насловом „Оде и Ненад Јездић“ на свом твитер налогу, без икаквог коментара изазвао бурна реаговања на друштвеним мрежама.



Додатне бурне реакције глумац Трифуновић изазвао је и објавом да би радо играо Карађорђа, ако за то дође време.

“Ако се то догоди, молим његову светост, А Вучић да ме позове да играм Црног Ђорђија. Хонорара без, ја частим“, написао је на Трифуновић на Твитеру.

Прочитајте ОВДЕ зашто Маја Павловић штрајкује глађу испред Председништва Србије.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА