Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПРЕВАРИЛИ СРПСКОГ ТИНЕЈЏЕРА? Неочекивани обрт! НАСА није прихватила пројекат младог генија из РС! (ВИДЕО)

Дечак Дејан Лукић (13) из Брода није добио пројекат од Америчке свемирске агенције НАСА да изради наносателит, потврђено је у овој америчкој агенцији.

Дејан Лукић (Фото: Јутјуб)

Бројни медији из БиХ и региона су пренели ову вест, а дечака је примила и Жељка Цвијановић, председница РС, и изразила спремност да помогне како би се његов пројекат могао реализовати.

Како је потврђено из НАСА, пројекат на који се Дејан наводно пријавио не односи се на БиХ и није било ни теоретски могуће да буде прихваћен.

"Жао нам је што вас морамо обавестити да Дејан Л. није учесник НАСА кубесат лансирања. Регистрација објеката за лансирање у свемир је одговорност Стејт департмента када се ради о америчкој влади, у складу с Конвенцијом о регистрацији објеката за лансирање у свемир. У овом случају одговорност би била на националним властима БиХ, под условом да су потписници Конвенције", речено је у НАСА.

Дијана Ждрња, мајка дечака, на свом Фејсбук профилу објавила је и листу с именима на којој је и име њеног сина, чиме је хтела доказати да је прихваћен за пројекат.

Међутим, његово име се не налази на листи учесника пројекта. Наиме, на листи НАСА списак с препорукама интегралних приоритета за 2018. годину завршава се редним бројем 9-21, под којим је наведен учесник Техедсат-10 из НАСА Амес истраживачког центра, а носилац пројекта је Маркус Мурбах. На списку Дијане Ждрње након овог имена под редним бројем 9-22 налази се име њеног сина, а иза Дејана се налази још неколико имена. Такође, са НАСА списка види се да су сви добитници пројекта искључиво из САД.

Дејанова мајка и даље тврди да је њен син заиста добио овај пројекат од НАСА.

"Не знам какве податке сте ви добили. И ја сам запањена овим што сте ви рекли. Ми смо добили од њих дозволу од БиХ радио-станице. Наша станица је ставила координате где ће бити сателит. Ми имамо чак и доказе да је НАСА заједно с Европском свемирском агенцијом платила све трошкове лиценце", каже Ждрња.

Није јасно како је дошло до ове ситуације и ко је одговоран за овакав развој догађаја.

Иначе, ради се о пројекту који је објављен у августу прошле године, а закључен је 20. новембра 2018. Према пропозицијама, право на пријаву имале су непрофитне организације и образовне институције акредитоване у САД, а пројекат је покренут с циљем како би се на НАСА лансирањима у свемир у периоду од 2019. до 2022. године нашло места и за мини-сателите мањих организација.

Према правилима пројекта, ради се о сателитима величине 10x10x11 центиметара, масе између 12 и 14 килограма. НАСА обезбеђује трошкове лансирања, који износе око 300.000 долара по сателиту, а остатак би требало да сноси институција која је поднела апликацију и њихови спонзори.

Прочитајте ОВДЕ шта је Милорад Додик рекао за НАТО.

Извор: Независне новине

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА