Најновије

"Скину нам обућу, туку нас, узму новац и телефоне": Ево како хрватска полиција поступа са мигрантима (ВИДЕО)

Према извештају организације "Бордер Виоленце Мониторинг Хрватска" у последња два месеца, у јуна и јула, незаконито вратила преко 439 миграната.

Мигранти (Фото: Јутјуб)

Мигранти тврде да хрватска полиција након што их ухвате када уђу у Хрватску неретко користи насиље и протерује их без правне процедуре преко границе, пише Дојче веле. Само жеље наставити даље

"Успемо да пређемо границу, узмемо такси који нас чека на одређеној локацији која је раније договорена. Пред границом са Словенијом нас ухвати хрватска полиција. Убаце нас у комби и возе назад на границу где смо ушли. Ту нам поскидају обућу, узму новац, полупају телефоне и поређају у врсту.

Ако неко нешто каже, ударају га. Једном из групе су сломили руку. Онда нас тако босе пошаљу назад да се вратимо кроз шуму", испричао је 18-годишњи Узеир из Пакистана који је већ шест пута покушао да пређе границу на путу за Италију. Међутим, Узеир не жели да одустане.

"Нећу одустати. Шта ћу ту? Нико не жели да нас запосли, јер не знамо језик, јер нас се боје. Ми само желимо да идемо даље, пустите нас!", каже он.

Покренута истрага

Припадници Граничне полиције БиХ су пре десетак дана пронашли око 18 миграната на територији општине Велика Кладуша, у непосредној близини границе с Хрватском. Наводно уз коришћење силе, хрватски полицајци су мигранте вратили назад. Након што су се сви пожалили на повреде укључило се тужилађтво БиХ.

Недавно је градоначелник Бихаћа, Шухрет Фазлић рекао да се особно уверио да хрватска полиција враћа мигранте на териториј БиХ, чак и оне који никада ту нису били, пише ДW.

Несређена политика према мигрантима

Док Босна и Херцеговина у основи уопште нема неку разрађену политику према мигрантима, па их полиција кантона не зауставља на путу према Пљешивици и Хрватској, Влада Републике Српске изричито се противи смештању миграната на својој територији.

Будући да постоји обавеза према захтевима ЕУ, планира се отварање прихватног центра у Меденом Пољу код Босанског Петровца. Садашњи прихватни камп Вучјак није прихватљив јер се налази на граници с ЕУ, тако да постоји план да се тај камп угаси, а мигранти пребаце у Медено Поље.

Једва чека да се преселе

Младен Бујановић из Загреба, који сваки викенд долази у породичну кућу у близини кампа Вучјак, рекао је да једва чека њихово пресељење.

"Није човеку свеједно. Ми смо седели ноћас до један, целу ноћ су се чули. Више их полиција чак не довози до кампа, него их истовари ту у близини, а они се онда опет врате. Њих је двојица на двадесет миграната у возилу. Мислим да никоме није лагодно када их види. Прије неколико вечери смо седили вани и видели њих тридесетак у групи како иде према планини, горе. Мораш се ти усудити кренути на то, еј. Све је пуно мина. Упушташ се у авантуру, а не знаш што те чека горе", рекао је Бујановић који има разумевање за проблеме миграната.

Ухапшене 3 особе повезане с Кнежевићевим кумом, случај носи ознаку тајна! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА