Најновије

СТЕФАНОВИЋ УПОЗОРАВА: Пријемом Косова може доћи до злоупотребе података који су у базама Интерпола!

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да Србија аргументима покушава да објасни чланицама Интерпола зашто тзв. Косово не треба да постане део те организације, као и да треба зауставити и спречити политизацију те полицијске организације.

Небојша Стефановић (Фото: mup.gov.rs)

Он је за ТВ Пинк нагласио да Србија разговара са свима, чак и са онима који су признали независност Косова, и да је циљ да се убеде земље чланице Интерпола у политичке, полицијске и правне разлоге због којих Косово не треба да постане чланица те организације на предстојећој Генералној скупштини Интерпола у октобру у Чилеу.

- Наш посао је да их уверимо да би то било лоше и за међународно право и за репутацију Интерпола. Пријемом Косова може доћи до злоупотребе података које су у базама Интерпола - појаснио је он.

Додаје да је послао писма надлежнима у земљама чланицама Интерпола који о томе одлучују, али и органима Интерпола, као и да те аргументе предочава својим колегама приликом сваког сусрета.

Не треба неко да буде чланица Интерпола да би се борио против криминала, наглашава Стефановић и додаје да тзв. Косово преко УНМИК-а има директан контакт са Интерполом.

Приштина нема приступ базама података те организације што је, тврди Стефановић, добро јер је велики број људи са те теритиорије отишао да се бори за ИД.

Приштина је, како каже, признала да су 1,2 милиона евра утрошили за лобирање, али Стефановић верује да је много већа сума новца у питању.

Он је, међутим, уверен да постоји део људи који се не могу купити и да то не може да промени политику њихове земље.

Стефановић каже да не постоји поверење у приштинске институције да ће свој посао радити савесно, али тиме би дошло и до грубог кршења међународног права и самих унутрашњих одлука Генералне скупштине у Интерполу.

- Оно што је за Србију проблематично имаћете поплаву потерница које ће они издавати и за нашим официрима, полицајцима и људима који су се борили против тероризма и екстремизма. Имаћемо претњу по оне људе који су свој посао радили часно и поштено, а само на бази политичких одлука - закључио је Стефановић.

Испливао последњи снимак Слободана Милошевића уочи изручења у Хаг! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА