Најновије

БАЛКАН ГОРИ ОД МРЖЊЕ ПРЕМА СРБИМА: Крив си ако си Србин! Ово су ужасавајући подаци! Власти подпирују насиље!

Злочини из мржње према Србима узимају маха у Хрватској. Након два напада у околини Книна, нови случај насиља код Ријеке. Највиши хрватски званичници млаки у осудама насиља. Упрскос томе, владајућа већина и даље има подршку српских представника.

Председник СДСС-а Милорад Пуповац (Фото: јутјуб)

Злочини из мржње попут оних из околине Книна, где је повређено петоро Срба међу којима и један малолетник само зато што су гледали утакмицу Црвене звезде, а затим и напад у околини Ријеке потресли су јавност.

Фокус је сада окренут према политичким елитама у Хрватској у очекивању осуде таквих злочина. Од оштрог иступа СДСС-а преко млаке осуде председника Владе до непостојеће осуде Колинде Грабар Китаровић. И док хрватска председница чека резултате истраге, осуда је стигла и од амбасадора САД у Хрватској.

Разбијен кафић у селу Уздоље код Книна, али и претучени људи, па чак и деца. За владу у Загребу издвојени инцидент, СДСС, очекивано, згрожен.

"Потребно је ствари назвати правим именом, у питању је злочин из мржње. Злочин из мржње према народу, према људима само зато што су друге националности", истиче посланица СДСС-а у Сабору, Драгана Јецков.

Председник Српског народног већа Борис Милошевић констатује да је у Хрватској данас, нажалост, "друштвено прихватљиво и ударити некога само зато што је Србин".

Али шта ће учинити председник СДСС-а Милорад Пуповац? Више не планира да разговара с премијером Андрејем Пленковићем већ с европским институцијама. Жали што то није направио раније.

"И погрешили смо. Ту грешку даље више нећемо понављати. Од данас наше адресе и наше активности ће бити усмерене на заштиту вредности институција међународног поретка чија је Република Хрватска чланица", најављује Пуповац.

Без обзира на Пуповца, Пленковић и даље верује да напад није резултат створене климе у друштву.

"Желимо да се сви ресурси хрватске полиције ангажују и да се открију ови нападачи, то је очито био један чин с предумишљајем. Сматрам да треба предузети све да се ти починитељи открију, казне и санкционишу", поручује премијер Хрватске.

Након премијеровог састанка с министром унутарњих послова и шефом СОА-е, у Книн се упутио и директор полиције, али не и Пленковић.

"Био сам ја у Книну више пута", одговара на питање хоће ли посетити Книн.

СДСС пак ни од Колинде Грабар Китаровић не очекује ништа. Председница још увек није јасно реаговала.

"Осуђујем свако насиље, а случај ћу коментисати кад добијем детаљан полицијски извештај", казала је Грабар Китаровић.

Њен противкандидат на председничким изборима Мирослав Шкоро не би пребројавао крвна зрнца.

"Уствари у Книну се догодио напад на хрватске грађане, то је приоритетна ствар. Људи који су их напали су били наводно маскирани. Док полиција не утврди о коме се ради све друго је прејудицирање, бројање крвних зрнаца и то нам не треба", казао је Шкоро.

Какогод, ХДЗ је, судећи према речима председника Сабора Гордана Јандроковића, уверен да чини довољно за националне мањине.

"Можете ми Ви рећи шта (држава може више да учини)? Шта значи више? Поновићу још једном - сви важни политички чиниоци врло јасно су осудили тај чин", казао је Јандроковић.

СДСС-овци су таксативно навели и све случајеве напада на Србе последњих неколико месеци. Али и даље су у коалицији с ХДЗ-ом.

"Јесмо. Одговор ми је на врх језика, али нећу вам га данас рећи", рекао је Пуповац.

На какав бруталан начин хрватска полиција поступа са мигрантима, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА