Најновије

ОДГОНЕТНУТА МИСТЕРИЈА ЧУДОВИШТА ИЗ ЛОХ НЕСА: Тим научника анализом ДНК открио шта то живи у води што већ деценијама мучи цео свет!

Људи воле мистерије, а једна од њих већ деценијама мучи не само Шкоте, него и цео свет.

Један од снимака "чудовишта" (Фото: Јутјуб)

Наравно, ради се о чудовишту из језера Лох Нес. Иако ће многи рећи да у тим водама никада није било неког чудног бића, сада су и научници одлучили да се позабаве тиме.

Тим научника из разних крајева света окупио се да анализира ДНК узорке из језера како би сазнали који су све облици живота ту обитавали.

Професор Неил Гемел са Универзитета Отаго на Новом Зеланду водио је тим који је прикупио 250 узорака из воде - коже, љуске, перја, крзна, измета и урина. Детаљне резултате ће објавити 5. септембра када ће представити комплетно истраживање.

"Било је преко хиљаду пријава да се нешто необично видело у језеру Лох Нес што је, наравно, подстакло приче о чудовишту које тамо живи. Од свих тих пријава можда су четири објашњења најизгледнија. Наше истраживање одбацује већину тих теорија, али једна је и након овога остала прилично извесна", рекао је Гемел.

Једна од најраширенијих теорија је да у Лох Несу живи дуговратно чудовиште, односно, "плесиосаур" који је, неким чудом преживео сва раздобља у којима су остали диносаури изумрли. По другој теорији чудовиште из Лох Неса је заправо врста дивовске јесетре или сома, а трећи верују да је реч о обманама, односно плутајућим гранама или последици игре снажног ветра и воде.

Већина научника одбацује уопште могућност постојања такозване Неси, сматрајући све такве инсинуације обичном преваром.

Једна од најпознатијих фотографија чудовишта из шкотског језера потиче из 1934. Наводно ју је снимио Роберт Кенет Вилсон, али касније се испоставило да се радило о монтажи што је на самртној постељи признао Крис Спурлинг.

Током претраге језера звучним радаром норвешка група стручњака открила је девет метара дугачак модел звери. Касније је потврђено да се ради о филмском реквизиту израђеном за потребе снимања филма "Приватни живот Шерлока Холмса" из 1970.

Иако и за чудовиште из Лох Неса готово сигурно постоји разумно објашњење, фасцинација бићем које подсећа на диносауруса не престаје и чак доноси милионе националној економији. Стотине хиљада туриста годишње долази у оближње село сваке године у нади да ће снимити неку нову интригантну фотографију.

Прогледајте ОВДЕ  невероватан призор ухваћен камером.

Извор: independent

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА