Најновије

ВУЧИЋ: Не очекујем лаку јесен, ни једноставну зиму по питању КиМ! Председник Србије о медицинским сестрама, нападима на Србе, Звезди...

Председник Александар Вучић изјавио је данас, говорећи о недавној посети САД-у, да не може да тумачи или говори о значају својих посета, али да је сваки разговор са представницима најмоћније силе света веома значајан, посебно када је то разговор о ствари око којих нисмо саглаасни.

"То за нас нису лаке, једноставне ствари, ту ће бити проблема", рекао је Вучић који је у САД имао низ састанака на тему Косова и Метохије.

"Ми ћемо да се боримо у тешким условима, неће бити лако, видећемо како ће све да изгледа. Свакако да не очекујемо лаке дане, ни лаку јесен, ни једноставну зиму за нас", истакао је председник Србије за ТВ Пинк.

Како је рекао, није први пут да смо у таквој ситуацији, али да ће наставити да се бори за Србију, за српски народ на Косову и Метохији, за националне и државне интересе.

"А, да очекујемо да нам теку мед и млеко, да вам говорим како сам фантастичан посао направио тако што сам променио њихово мишљење… Много смо ми мали да бисмо мењали мишљење великих", подвукао је Вучић.

Он је додао да је однос БДП-а Америке и Србије 515 према 1, односно да, гледамо по економској снази САД "има 515 Србија".

"Пустите да неко ко је довољно рационалан, а верујем да смо довољно рационални и паметни, да без обзира на тај податак, чврсто држимо своје позиције, али добро знамо на који начин да разговарамо са онима који су снажнији од нас", рекао је Вучић.

Додао је да се, нажалост, понекад осећа усамљен, јер сви други перу руке, иако су итекако учествовали у прављењу проблема.

"А, сада се сви праве невешти, отприлике важи - сам сада решавај, како знаш и умеш, и шта год и како год да решис ми ћемо да нападамо, иако сами нисмо били у стању било шта да решимио позитивно и повољно за српски народ", рекао је Вучић.

И данас лове Србе који навијају за Звезду

Председник Србије Александар Вучић оценио је, поводом напада на Србе у Хрватској, да је невероватно да у 21. веку не постоји бољи одговор на те догађаје него прича о великосрпској агресији, и оценио да је разумљиво што се највећи део српског народа пре 30 година побунио против таквог режима.

Вучић је казао да је фасциниран потребном хрватских званичника да пет милиона пута понављају флоскуле о великосрпској агресији.

“Ништа их не разумем, јер када бисмо говорили о међусобним жртвама то је неупоредиво, како из Првог, тако, нарочито из Другог светског рата. Да говоримо сваког дана о геноциду у Јасеновцу, злочину у Глини и другим местима, који су били застрашујући, није корисно. Ззелимо да гледамо у будућност и боље односе”, поручио је он.

Председник Србије је казао да су нападали на људе који су у Книну и другим местима гледали Црвену звезду, подсећајући да су Срби увек навијали за Звезду да би се разликовали тако Хрвата Хајдукових навијача.

“И дан данас их лове да виде ко сме у Хрватској да навија за Звезду”, рекао је он.

Истакао је да ће Србија гледати да учини све да помогне свом народу и констатовао да је разумљиво што се највећи део побунио пре 30 година против таквог режима и што је и даље протерани Срби из Хрватске живе у Србији, где су отпочели нови живот.

“Хвала тим људима што су остали у Србији и успели да нас промене на боље, што раде за нас марљиво. Они који су остали у Хрватској надам се да ће им стићи подршка из ЕУ, у шта не верујем”, казао је Вучић.

Сестрама 15 одсто повећање, култури 10

Председник Србије Александар Вучић најавио је значајно повећање плата медицинским сестрама - 15 одсто, култури и научним радницима - најмање 10 одсто, а рекао је и да очекује да ће минималац, после разговара и договора са синдикатима, прећи 30.000 динара.

Говорећи о повећању минималца, он је подсетио да минималну плату у јавном сектору прима око 14 одсто људи а у приватном 86.

"Људи желе да послују са више профита, па исплаћују минималне зараде, али смо успели да их од 16.200 повећамо и верујем да ће бити коначни договор са синдикатима и да ће прећи 30.000 динара. То је повећање од 11,20 одсто, значајно повећање и утицаће на повећање просечне плате", рекао је он.

Такође, најавио да ће у јавном сектору највеће повећање плата ићи медицинским сестрама и додао да ако оне, које раде најтеже послове на интензивној нези, које нико други не жели да ради, и све то за плату од 47.000 онда није чудо што одлазе из земље.

Подсетио је и да је својевремено немачком министру здравља Јенсу Шпану, када је рекао да ће доћи у Србију јер им је потребно много медицинских сестара, поручио да тим поводом не долази.

"Али, џаба они су то расписали, све што могу да покупе из региону они то раде али ми ћемо се борити драматичним повећањем плата и верујем да ће влада донети одлуку о повећању од 15 одсто за медицинске сестре", рекао је он.

Вучић је додао да ће за научне радније и у сфери културе бити обезбеђено повећање од најмање 10 одсто и да верује да ће они умети то да врате држави ангажманом.

Неки желе да Србији иде лошије

Председник Александар Вучић изјавио је да га не погађају критике на његов рачун, јер, како каже, неки људи желе да Србији иде лошије, само да би они имали користи, док се он бори за напредак земље.

На констатацију да када год напусти земљу "прљава кампања против њега у појединим медијима постане интензивнија", Вучић је рекао да се због тога не секира, већ се поноси што може да отвара аутопутеве и мостове, као и фабрике.

"Шта да очекујете? Да ли да неко призна да неко други ради боље, смањује јавни дуг, повећа плате?", упитао је Вучић.

На поједине опаске да ће просечна плата у јануару неће бити 500 евра, и ако до краја године достигне ту цифру, Вучић је поручио да ће плата и у јануару бити 500 евра.

"То вам показује колико неки људи желе да Србији иде лоше или лошије само да би они имали корист. А, ја се радујем успеху и победама Србије, њеном убрзаном напретку", рекао је Вучић.

Направио је паралелу са својим навијачким опредељењем у младости, када је, каже, навијао за Звезду и радовао са поразима Партизана, док се данас радује успесима свих наших клубова у међународним такмичењима, јер је то успех целе земље, у коју долази новац.

Како каже, човек се промени и не дозвољава себи више неке ствари, "као што неки са 67 година себи и даље дозвољавају".

Осврнуо се и на поједине критике на друштвеним мрежима у вези са новим аутопутем који је назван "Милош Велики", наводећи да је Милош Велики још од 1898. године одлуком краља Александра Обреновића.

"Невероватним питањима и стварима се служе", додао је.

Навео је и да сада има гужви преко Мислођина и Остружнице, до укључења на аутопут, али да ће то од 18. децембра бити прошлост, када се отвори мост Сурчин - Обреновац.

Вучић је изразио уверење да ће до 1. новембра бити отворен источни крак Коридора 10, ка Бугарској.

"То су ствари које мењају лице наше земље", закључио је Вучић.

Није смисао политике да мене нервирају, већ да се ради

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас није знао да је смисао бављења политиком опозиције да њега нервирају, већ да је мислио да је смисао у раду за добробит Србије и најавио седницу Главног одбора СНС.

"Седницу ћемо заказати јер видим да се многи у странци опуштају и мисле да ће све бити лако. Имаћемо озбиљну конкуренцију на изборима, која ће моћи да узима наше гласове. Мораћемо да се боримо", рекао је Вучић.

Он је додао да је његов смисао обављења политиком је да се дигитализује Србија, да изгради више аутопутева,пруга, да плате и пензије буду веће, да се изгради наше бање и да планине буду лепше и привлачније за грађане Србије и стране госте.

"Не разумем врсту логике - срећни смо ако је Вучић несрећан", констатовао је он.

Вучић је упитан да прокоментарише писање листа “Данас” да се плаши бојкота избора од стране опозиције, да највише воли када политички противници не умеју објективно и рационално да сагледају политичке односе.

“Мени је јасно да нису погледали последње истраживање, које сам синоћ добио. Видео сам да нису ни пажљиво прочитали претпоследње. Да ли уопште разумеју шта се у Србији збива? Они очигледно не желе на одговоран начин да се баве политиком”, поручио је он.

Према његовим речима опозиција води политику према моту “Што је баби мило, то им се снило” и по томе да виде да се Вучић секира јер им је јавила Баба Ванга да је тако.

Вучић је рекао да ће, и поред најаве бојкота дела опозиције, СНС имати проблема на изборима, због чега ће брзо бити заказана седница Главног одбора.

"Имаћемо озбиљну конкуренцију на изборима, која ће моћи да узима наше гласове. Мораћемо да се боримо. Они који говоре да су следећа власт лимитирани су у политичком смислу и могу освојити највише осам до девет одсто гласова. Али постоје други, који могу да нас угрозе и треба да очистимо странку од оних који су у њој ради личног богаћења, који имају арогантан однос према грађанима и прикажемо тако који допринос СНС даје у изградњи модерног друштва”, објаснио је он.

Поводом најаве Драгана Ђјиласа да ће бојкотовати изборе Вучић је рекао да Ђјилас добро зна колико су им мале могућности и у бојкоту види једину будућност да каже да није изгубио.

Подсетио је да је опозицији понудио да раде шта хоће са бирачким списковима, да их је позвао да кажу шта желе по питању РТС, али да, на све што их позива добија само одговор да је све страшно.

Међутим, како каже, страшно је тамо где не сме да се чује другачије мишљење, а то је код њих.

Изразио је уверење да ће неке странке из редова опозиције изаћи на изборе, као и да ће бити других који су опаснији који ће изаћи на изборе.

"Ко жели да изађе на изборе, нека изађе, они су редовни. Код нас не постоји законска обавеза за излазак на изборе. Сасвим сам сигуран да људи у Србији хоће да иду у будућност, гледају напред и да ће за то да се боре. Свако има право да изађе на изборе. Нећемо дозволити насиље и да неко омета гађане у остваривању свог права”, поручио је Вучић.

На идућима изборима ће, оцењује Вучић можда бити нешто мања излазност него 2016. и скреће пажњу да због тих могућих четири одсто бирача мање, опозиција не може да има аргумент да је успела нешто да уради.

"Мораће да сачекају четири године до следећих избора да уђу у парламент, јер грађане интересују плате, пензије, путеви, медицинске сестре... Ту ћемо се борити”, закључио је он.

Прочитајте ОВДЕ како Запад, Русија и Кина стежу обруч око Приштине.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Зоран Ћирјаковић - Страни плаћеници и они који мрзе Србију успевају код нас!

Kњигу “Смак Света” Драгоша Калајића можете поручити на линку ОВДЕ.

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube