Најновије

ШОКАНТНА САЗНАЊА! БАЛКАН ПУН ПОВРАТНИКА ИЗ РАТОВА У СИРИЈИ И ИРАКУ: Џихадисти стежу обруч око Србије! Враћају се у Албанију, Босну и КиМ!

Повратници који су се борили на простору Исламске државе, а пореклом су са Балкана, ускоро ће у великом броју опколити Србију, што је озбиљан безбедносни аларм.

Џихадисти у Сирији (Фото: Јутјуб)

Како Курир сазнаје, џихадисти планирају груписање на одређеним локацијама широм Босне и Херцеговине, те Албаније, што ће им омогућити да се уједине и делују против хришћанских држава с којима се граниче, а Србија им представља посебан трн у оку.

Бивши заробљеници

- Министарство унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона већ је упозорило на катастрофалне последице за безбедност ако би у Прихватни центар Салаковац биле смештене породице повратника са ратишта у Сирији. Незваничне процене говоре да се ради о 300 особа из БиХ које су на подручју Сирије и око 50 мушкараца у заробљеничким камповима под надзором Курда и савезничких снага - наводи извор Курира и додаје је још већа опасност за регион то што трећу годину заредом, према броју захтева и добијених дозвола за боравак у Албанији, прво место заузимају муџахедини из Сирије, Пакистана и Ирака.
Безбедносни стручњак Џевад Галијашевић каже да је повратак ратника уперен директно против безбедности целог региона, па и Европске уније.

- У БиХ и Мостар долазе у таласима припадници радикалних верских идеологија, неутврђеног и сумњивог порекла. Они су преплавили подручја која насељавају Хрвати у БиХ. Верска и етничка слика се под притиском ових повратника са ратишта значајно мења. Поједини политичари покушавају да одвуку пажњу од ових врло опасних процеса, који се ових дана реализују у БиХ - оцењује Галијашевић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да приштинска власт има благонаклон однос према џихадистима који су се на КиМ вратили са ратишта из Сирије и Ирака и да је то велика опасност.

- Наше службе раде свакодневно и неће дозволити да се било каква нестабилност пренесе на централни део Србије. Свесни смо ризика који постоји, али имамо адекватне снаге које на то могу да одговоре - рекао је Стефановић и додао да се активности тих људи прате како не би довели у опасност грађане од могућих терористичких аката.

Акутна опасност

Политичко-војни аналитичар Зоран Драгишић истиче да све повратнке морају да прате и процесуирају надлежне службе јер то државе региона третирају као кривично дело.

- Србија има одличне безбедносне и војне потенцијале за одбрану, безбедност грађана није угрожена. Активно се прате кретања исламских бораца који су држављани Републике Србије, па онда и из региона. Свака држава из окружења мора да се побрине да они буду процесуирани за оно што су радили - наводи Драгишић.

Директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш каже да БиХ нема институционалне капацитете да се суочи са оваквим изазовима, а тај посао отежава сукобљавање политичара из српског, бошњачког и хрватског корпуса, што повећава ризик од екстремистичких напада. Он подсећа на недавно упозорење које је објавила Амбасада САД у Приштини америчким држављанима због „актуелне претње коју представљају транснационалне терористичке организације и појединици који заговарају екстремистичке идеологије“. У поруци се додаје да су екстремисти и даље фокусирани на туристичке локације, велике јавне скупове, тржне центре, прометне путеве, као и друга места која посећују грађани западних земаља.

- Ово је велика претња јер кад Америка изда такво упозорење, то је већ акутна опасност. Није искључен њихов покушај удара на Србију јер су имају исте интереси као и приштинске власти.

Ако се Приштина и Београд не договоре, онда ће бити уједињења Косова са Албанијом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА