Најновије

МЕКАЛИСТЕР ШОКИРАО ОПОЗИЦИЈУ: ЕУ против бојкота избора! Нисам прочитао писмо Сергеја Трифуновића

Председавајући Одборa за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер изјавио је да би партије које би бојкотовале изборе након конституисања новог сазива остале без гласа у Скупштини Србије а све то, како је оценио, не би допринело јачању демократије и демократских институција.

Председавајући Одборa за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер (Фото: Јутјуб)

Мекалистер, који се по доласку у Београд састао са председником Србије Александром Вучићем, министром Јадранком Јоксимовић и посланицима, са којима је резговарао о бројним темама које се између осталих тичу реформи и примене препорука из последњег извештаја ЕК, је рекао новинарима да је ЕП спреман да активно подрже дијалог власти и опозиције како би се унапредили услови рада у парламенту.

"Бојкот 2020. године значио би да се глас оних странака које се за то одлуче не чује у Парламенту", рекао је Мекалистер.

Подсетио је да је пред сусрет са новинарима разговарао и са 13 посланика и, како је рекао, чуо је све ставове и најразличитија мишљења.

Једна земља, једна нација, један парламент, али разлицита ставови, што је природа парламентарне демократије, казао је.

"У парламенту треба да се одвијају расправе о будућности Србије. Како сам разумео бојкот још није објављен, неке странке размишљају и заговарају бојкот, али још се не зна ни датум када ће они бити одржани", рекао је Мекалистер.

“Србија има и јаке институције”, рекао је он и додао да је посланицима пренео како верује да је парламент место за демократску дебату у којој се чују различити гласови, али и место за усвајање закона који земљу воде ка ЕУ.

Он је подсетио и да постоји читав низ препорука како да се унапреди изборни систем.

Према његовим речима, Европски парламент темељно прати округле столове власти и опозиције, али и разговор владе са представницима ОЕБС-а.

Охрабрујемо да се ти разговори са представницима ОЕБС-а наставе, рекао је Мекалистер и додао да су ЕУ и ЕП спремни да подрже Србију где год је то могуће и када се ради о те три главне теме - наставку реформи, функционисању парламента и припреми избора.

Упитан о захтеву Покрета слободних грађана да ЕУ буде посредник у дијалогу власти и опозиције у вези с изборима, Мекалистер је рекао да није стигао детаљно да прочита писмо ПСГ и да ће одговорити када буде у ситуацији да анализира захтев.

Председавајући Одбору за спољне послове Европског парламента рекао је да је ЕК већ пружила руку Србији.

Коментаришући ситуацију у вези с изборима рекао је да "за тај танго ипак није довољно двоје, већ троје, четворо...".

Разговору са новинарима присуствовао је и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, нашта је Мекалистер рекао у шали да је он ту да би одговарао на тежа питања а он на лакша, јер се то тако дели у ЕП.

Новинари су постављали и питања о Косову, конкретно о томе шта је ЕУ као гарант Бриселског споразума учинила да се формира Заједница српских општина, као и да ли је Мекалистер рекао председнику Вучићу шта ЕУ може да учини да би дошло до наставка дијалога и који су то аргументи ЕУ којима би она могла да врати обе стране за сто и подстакне доношење решења, као и да ли ЕУ уопште има те аргументе...

На та питања Мекалистер је више пута рекао је дијалог од кључног значаја, да се на крају тог процеса очекује правно обавезујући споразум о пуној нормализацији односа што би, каже, донело многе предности грађанима на обе стране.

ЕУ ће радити како би се напредовало ка свеобухватном споразуму, што би утрло пут даљим инвестицијама и развоју, рекао је Мекалистер, те додао да је велико питање када ће дијалог бити настављен.

Додао је да је ЕУ, али и земље Квинте, више пута поновиле да је потребно укинути таксе, али да није било реакција.

“Надам се да ће одговорни људи у Пришитни послушати тај савет”, рекао је Мекалистер, а Фабрици приметио да домаћа политичка дешавања у Пришини онемогућавају косовске званичнике да се фокусирају на то.

Мекалистер је изјавио да су и нови састави Европског парламента и Комисије опредељени за наставак дугорочне политике проширења ЕУ и подршку Србији на том путу.

Прочитајте ОВДЕ када ће бити одржани избори на КиМ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА