Најновије

ПРВО ИХ ИЗМАСАКРИРАЛИ А САДА ИМ УСКРАТИЛИ ПОСЕДЊУ ЖЕЉУ: Шиптари забранили да се сахране Срби!

Званичан разлог због ког њихова тела, која су ексхумирана пре неколико месеци из масовне гробнице „Бункер“, после вештачења у Хагу нису допремљена на Косово и Метохију — није наведен. Незванично се сазнаје да је проблем настао, зато што је је у Приштини распуштена влада привремених институција, па „не постоји овлашћено лице“, које би потписало „дозволу“ за отпуст посмртних остатака. У исто време, за Приштину је дискутабилно и да се у Пећкој патријаршији одржи опело, што је била жеља породице убијених.

Пећка патријаршија (Фото: јутјуб)

Нису напуштали дом

Недељка и Даринку, као и њихова три малолетна сина Александра, Ђорђа и Радомана 12. јуна 1999. године киднаповали су и убили албански терористи. Одвели су их из њиховог дома у Ђаковици, коју нису желели да напусте. Све док њихови посмртни остаци нису пронађени — водили су се као нестали.

Масовна гробница „Бункер“ је локација на којој су, уз остатке угинулих животиња, припадници терористичке ОВК смишљено бацали и посмртне остатке киднапованих и убијених Срба.

У документацији, коју поседују и Хаг и истражитељи новоформираног Специјалног суда, пред којим ће се судити припадницима такозване ОВК за злочине почињене на Косову и Метохији од почетка 1998. до краја 2000. године, наведено је да је у региону Ђаковице постојало више информативних центара терористичке ОВК, као и илегалних затвора у којима су боравили отети Срби, Роми и лица албанске националности.

Ти центри били су смештени у хотелу „Паштрик“ у центру Ђаковице, ауто-школи „Старт“ у индустријској зони Ђаковице, Фабрици дувана „Вирџинија“, у подруму бивше зграде Дома армије и у напуштеној фабрици у насељу Пискоте.

Масовна гробница је данас — депонија

У поменутој масовној гробници, поред посмртних остатака чланова породице Шутаковић, пронађени су посмртни остаци још 38 особа. Анализом документације која се налази у Хашком трибуналу, а односи се на место проналаска посмртних остатака, закључено је да су отета лица мучена пре убиства. Та индустријска зона у Ђаковици и даље постоји, и данас служи као — депонија.

Масовну гробницу „Бункер“ нашли су италијански војници, који су и сачинили документацију о проналаску посмртних остатака три особе.

Италијани су констатовали да се та локација налази испред фабрике „Металика“ у Ђаковици и уз записник су направили фото документацију. Комисији Републике Србије за нестала лица ту документацију је доставио анонимни припадник италијанског Кфора.

Иначе, ту локацију је 17. јула 1999. године посетио и шведски форензички тим, који је ангажован од стране Хашког трибунала. Тада је у одец́и једног од страдалих пронађена документација на име Милоша Стојановиц́а из Ђаковице, рођеног 1926. године.


Италијански контигент Кфора је 30. јула 1999. године „поново посетио“ локацију и у извештају поменуо три тела испред бункера и неодређени број тела унутар бункера. Та масовна гробница је од центра Ђаковице удаљена око три километра у правцу севера ка главном путу Ђаковица-Призрен.

Још две локације

Београд и Еулексов форензички тим су тек 26. октобра 2017. године идентификовали локацију, а у новембру исте године из унутрашњости бункера извадили су посмртне остатке убијених Срба. Претрага је, уз учешће експерата из Београда, почела 16. априла 2018. године. Тада је локација очишћена од ђубрета, скинута је плоча која је затварала бункер, разваљен је део зидова и започето је извлачење воде и талога, заједно са смећем, псећим костима, кесама и флашама.

Форензичком експертизом је утврђено да су у масовној гробници „Бункер“ бачена и тела чланова породице Шутаковић, који су киднаповани почетком јула 1999. године.

Постоји основана сумње да се у близини те локације налазе још најмање две масовне гробнице, чију претрагу тражи Комисија Републике Србије за нестала лица. Међутим, због одбијања представника привремених институција Приштине да сарађују, након преноса овлашћења са Еулекса на те институције — тај захтев нема ко да одобри, нити постоји механизам преко којег Комисија може да тражи покретање поступка претраге локације.

Награђују убијање Срба! Велики кољач добија титулу, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА