Најновије

РУСИЈА ПРИНУЂЕНА ДА ОДГОВОРИ НА ПРЕТЊУ АМЕРИКЕ! Почела нова трка у наоружању!

Руски председник Владимир Путин у петак је најавио да ће истом мером одговорити на недавно америчко тестирање ракете, која је 32 године била забрањена. Тиме је означио и званичан почетак трке у наоружању између САД и Русије, каква није виђена још од Хладног рата.

Илустрација (Фото: РИА)

Испровоцирана реакција

Америка је, наиме, 18. августа тестирала крстарећи пројектил који се лансира са земље и који има домет између 500 и 5.500 километара. То је био модификовани "томахавк", који је испаљен са острва Сан Николас у Калифорнији. Реч је о ракети која је Споразумом о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) била забрањена од 1987. па све до 2. августа ове године, кад се амерички председник Доналд Трамп повукао из тог договора. 

Русија је, упркос повлачењу САД, намеравала да поштује Споразум ИНФ, али је Путин навео да је сада приморан да одговори на америчку провокацију зарад сигурности своје земље. Он је у петак војним званичницима наредио да "симетрично" одговоре на потез Вашингтона.

- Москва никад није хтела, нити сада жели, да буде увучена у скупу трку у наоружању. Међутим, најновији амерички ракетни тест не може остати без одговора - рекао је Путин. 

Он је подсетио да је Москва почела да ради на новим хиперсоничним системима, представљеним у марту прошле године, тек након што су се САД 2003. повукле из Споразума о ограничењу броја балистичких ракета (АБМ).

- Русија је била испровоцирана да развије нове системе. Једноставно смо били приморани да обезбедимо наш народ и нашу земљу. То радимо и данас, и без сумње ћемо наставити с тим и у будућности - истакао је Путин.

Према његовим речима, Вашингтон је током најновијег ракетног теста користио лансер МК-41, који је раније допремљен у америчку базу у Румунији, а требало би ускоро да се нађе и у бази у Пољској.

- Стално смо истицали да тим својим потезима САД крше Споразум ИНФ. Американци су, међутим, то упорно негирали, говорећи да лансер МК-41 наводно не може да лансира морнаричку крстарећу ракету "томахавк". Сада је јасно да је то била лаж, а њихово кршење Споразума ИНФ је разоткривено - навео је руски председник. 

Дуга припрема

Како је нагласио, најновији амерички ракетни тест доказ је да је Вашингтон дуго планирао да изађе из Споразума ИНФ.

- Лансирање се догодило 18. августа, само 16 дана након што су САД окончале повлачење из Споразума. Очигледно је да тест није био импровизација, већ само један у низу догађаја који су раније планирани. Месецима пре повлачења, Вашингтон је организовао пропагандну кампању о наводном руском кршењу Споразума. Свима је сада јасно да је једина сврха тога била да се прикрију активности које су САД изводиле у супротности са Споразумом ИНФ - закључио је Путин.

Иначе, Споразум ИНФ 1987. потписали су тадашњи председници СССР и САД Михаил Горбачов и Роналд Реган. У питању је био споразум који забрањује производњу, тестирање и распоређивање нуклеарних и конвенционалних ракета домета од 500 до 5.500 километара и односи се на балистичке и крстареће ракете које се лансирају са земље. Тим договором завршена је трка у наоружању између СССР и САД током Хладног рата. Међутим, Трамп је у фебруару започео повлачење из тог споразума, а 2. августа је Америка и званично изашла из њега. 

Европа ништа није урадила да ово спречи

Заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански у четвртак увече је на хитно сазваној седници Савета безбедности УН упозорио да је свет на корак од неконтролисане трке у наоружању. Он је критиковао ЕУ што није ништа урадила како би спречила САД да изађе из Споразума ИНФ.

- Русија је упозоравала да ће се ово десити. Изостанак вашег деловања вратио је безбедносну ситуацију у Европи на време пре Споразума ИНФ, кад су ракете кратког и средњег домета биле распоређене по целом Старом континенту - рекао је Пољански.

Тензије, неслагања и напетост на састанку Г7! А онда се огласио Трамп и ставио тачку на питање о Русији! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА