Најновије

МАКРОН ОДБРУСИО БОЛСОНАРУ ЗБОГ ПОЖАРА У АМАЗОНИЈИ: Не можемо да дозволимо да све уништите!

Не можемо да дозволимо да све уништите, порука је коју је француски председник Емануел Макрон упутио бразилском председнику поводом пожара који харају Амазонијом.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

Макрон је рекао да је Амазонија, иако већим делом бразилско, и светско питање и да су у питању плућа планете.

"Поштујемо ваш суверенитет. То је ваша земља. Али прашуме Амазоније су питање које се тиче целе планете. Ми вам можемо помоћи у пошумљавању. Можемо наћи средства за ваш економски развој који је у складу с природном равнотежом, али не можемо вам дозволити да све уништите", казао је Макрон.

Макрон је, говорећи за француску телевизију после самита Г7, признао да Европа тиме што увози соју из Бразила, сноси део кривице за пољопривредни притисак на прашуме.

"И ми смо делом саучесници", додао је Макрон.

Бразилски председник Жаир Болсонаро је претходно одбацио помоћ лидера Г7 за борбу против пожара у Амазонији, називајући то колонијалистичким чином.

Макрон је објавио да се Група Седам сагласила да издвоји 20 милиона долара за борбу против пожара, као и дугорочну иницијативу заштите прашуме. Француски председник је оптужио Болсонара за пожаре у Амазонији и поновио да лаже у вези са променом своје политике према климатским променама и крчењу шуме.

Болсонаро је потом рекао да су Макронови "смешни и непотребни напади на Амазонију" неприхватљиви и оптужио га да третира регион "као да је колонија".

Болсонаро се противи примени прописа за заштиту животне средине откако је постао председник у јануару, и објавио је да намерава да развије подручје Амазоније.

С његовим благословом почело је огромно крчење највеће прашуме на свету, а пожари су само један од начина на који се уништава шума да би се земља оголила за бизнис центре и пољопривредно земљиште.

Прочитајте ОВДЕ зашто је аустријска војска на коленима.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА