Најновије

ОВАКО ГРУВА ТУЛИПАН, НАЈВЕЋИ МИНОБАЦАЧ НА СВЕТУ: Руска грдосија може да испаљује и нуклеарне пројектиле, али то није све (ВИДЕО)

Нови видео приказује руске самоходне минобацаче 2С4 Тулипан током једне од недавно одржаних воних вежби. Калибар овог оружја (240 мм) је тренутно далеко изнад било ког сличног оружја што га чини најмоц́нијим минобацачем у активној употреби на свету.

Тулипан (Фото: Јутјуб)

На снимку, који је у понедељак објавио канал Звезда, приказује се како војници пуне минобацач током вежбе у области Тамбов у западној Русији. Касније се види део батерије док пуца са положаја који се налази у шумовитом пределу.

Основно пуњење овог минобацача представља ХЕ пројектил (високо експлозивни) тежине 130 килограма. Минобацач може да користи још неке врсте мина од којих је најзанимљивија свакако мина са тактичком нуклеарном бојевом главом.

Поред невођеног наоружања Тулипан може да користи и ласерски навођену мину типа Смељчак. Домет Тулипана је око 10 километара. Брзина паљбе минобацача је 1 мина у минути, а предвиђено је симултано дејство 6 ових оруђа са једног ватреног положаја. Минобацач 2С4 Тулипан поседује толику ватрену моћ да замењује кориштење авијације на терену.

Дизајниран у совјетско доба, показао је висок степен употребљивости у сукобима у Афганистану и Чеченији и тренутно се налази у процесу модернизације, која би требало да буде завршена до 2020. године.

Ухапшен директор "Дајрект медија" и двоје из РТС-а! За трећом особом потрага. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА