Најновије

БИВШИ КОМАНДАНТ АМЕРИЧКИХ СНАГА У ЕВРОПИ ПРЕТИ: Србија и Мађарска ће надрљати због Русије!

САД не гледају благонаклоно на војно-техничку сарадњу Београда и Москве, али ни на све ближу сарадњу Србије и Мађарске, поручио генерал Бен Хоџис.

Бен Хоџис (Фото: Јутјуб)

Србија би због набавке оклопних извиђачких возила БРДМ 2, које јој је донирала Руска Федерација, могла да трпи озбиљне последице! Доскорашњи главни командант америчких копнених снага у Европи, генерал Френклин Бен Хоџис, рекао је да САД не гледају благонаклоно на војно-техничку сарадњу Београда и Москве. Русија, тврди Хоџис, само жели да изазове нестабилност у региону, како преносе београдски медији.

- Испорука руских оклопних возила Србији показатељ је тежње Русије да створи нестабилност на Балкану. Више је него јасно да у Москви немају интереса да помогну Србији и њеним суседима да нађу мирно решење за изазове. Русија ће учинити све да спречи интегрисање Србије и Запада, упркос таквој жељи милиона грађана Србије... - навео је генерал Хоџис за Глас Америке поводом испоруке руског наоружања Србији.

И ЕУ много заболело

С друге стране, из НАТО су саопштили да "Алијанса у потпуности уважава суверено право свих држава, укључујући и Србију, да бирају са ким ће склапати политичке и споразуме из сфере безбедности".

У понедељак је у Нишу представљен контингент од првих десет руских оклопних возила која су испоручена Србији. Њихово допремање изазвало је велику контроверзу, с обзиром да је Румунија забранила да буду испоручени преко њене територије због санкција које је Москви увела ЕУ због анексије Крима. Међутим, касније је обелодањено да су возила стигла преко Мађарске, због чега се и ова земља нашла на удару ЕУ и САД, па и самог Хоџиса.

- Надам се да ће Мађарска, која је значајан члан НАТО и ЕУ, организација заснованих на идеалима либералне демократије, од којих је остварила доста користи, помоћи да се Русија приволи у испуњавању обавеза које треба да испуни сваки одговорни члан међународне заједнице. Русија константно крши међународно право у црноморском региону. Мађарска може бити снажан заговорник мира уколико одбаци напоре Руске Федерације да између нас уметне клин - нагласио је генерал Хоџис.

Истовремено, из администрације ЕУ одговорили су да не коментаришу појединачне случајеве и додали да "одговорност за примену санкција које је ЕУ изрекла Русији сносе све земље чланице".

Познато лицемерје

Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње каже да су на делу двоструки аршини Запада.

- Проблем им је када ми добијемо десет транспортних возила на поклон, а није проблем када постоји америчка база Бондстил на КиМ или кад Америка наоружава Хрватску 'апачима' или када увлаче околне земље у НАТО пакт. То није провокација, а јесте када добијемо десет возила на поклон од Русије!?! Очигледно је, дакле, да користе Србију као страшило за било шта што желе да постигну и нас та врста лицемерја више не би требало да изненађује - поручује Деђански.

Прочитајте ОВДЕ  каква је то невероватна порука стигла из немачке а тиче се Приштине.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА